570.000 евра из Challenge фонда за иновативне компаније

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг уручио је данас у Сарајеву цертификате представницима 28 предузећа која су испунила услове првог јавног позива за додјелу грант средстава из Challenge to change пројекта. За реализацију ових пројеката из Challenge фонда издвојено је 570.000 ЕУР, док је укупна вриједност предложених пројеката око 2 милиона ЕУР. Реализацијом ових пројеката обезбјеђено је 96 нових радних мјеста.
Амбасадор Хагелберг нагласио је овом приликом да је веома важно радити на континуираном развоју система подршке сектора малих и средњих предузећа у БиХ, те да је Шведска влада подржала овај пројекат са укупно 4,2 милиона евра.
„Неопходно је да се кроз све нивое власти ради на промоцији и континуираној подршци сектору МСП, јер само у приватном сектору, његовом расту и развоју заснованом на иновацијама, можемо планирати и остварити одржив раст. Истовремено, одабраних 28 пројеката су само „пионири“ у реализацији овог значајног пројекта, а у наредне три године, кроз реализацију нових јавних позива, можемо очекивати још боље резултате“, рекао је Хагелберг.


Директор СЕРДА Шевкија Окерић истакао је велики значај успостављања оваквог система подршке развоју иновација.
„Шведска је, према Глобалном индексу иновативности, друга у свијету и њихова искуства су од огромног значаја не само за агенције које проводе пројекат, већ и за привреду БиХ у цјелини“, рекао је Окерић.
Наглашавајући значај пројекта као новог инструмента подршке сектору малих и средњих предузећа, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић изразио је очекивање да ће пројекат још значајније анимирати и оснажити сектор привреде и јачање економских веза између БиХ и Шведске.
„У БиХ и Републици Српској постоји велики иновативни потенцијал који до сада углавном није био искориштен због недостатка финансијских средстава. Уз помоћ овог пројекта сада је то могуће“, изјавио је Ђукић.
Компанија Wischt из Добоја је једна од оних који су добили цертификат и средства за даље пословање. Ања Ракић из маркетиншког одјела ове компаније каже да им је веома значајна додјела ових средстава, будући да су до сада све иновације финансирали сами.
„Ради се мултифункционалној машини која представља пет машина у једној и омогућава значајна побољшања у производњи. Чим пројекат и средства буду оперативна, кренут ћемо у реализацију и финализацију саме производње„, казала је Ракић.

Challenge to change пројекат успостављен је у Босни и Херцеговини захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини. Доступан је микро, малим и средњим предузећима из цијеле БиХ, као и малим и средњим предузећима из Шведске која имају интерес у БиХ. Такође је доступан и startupima који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до повећања броја запослених, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ. Компаније које задовоље успостављене критеријуме могу аплицирати на грант средства у максималном износу до 30.000 ЕУР, што представља  50% укупне инвестиције.
Challenge to change пројекат – C2C проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС). Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Циљ пројекта је допринијети јачем привредном развоју у БиХ, као и јачању сарадње Шведске и БиХ.
Нови јавни позив за средства из овог фонда планиран је за крај фебруара.

Добитници

Од 28 додијељених цертификата, 27 су бх. компаније, а једна је из Шведске:

„Гловис“ Зеница

„Wischt“ Добој

Вргањ промет Бужим

ГалАрт д.о.о Рибник

УР Бистро Папро-Кетеринг Босанска Крупа

BKV group Билећа

Брка з.з. Брчко

Лозница п.з. Вишићи

Натура п.д. Источно Ново Сарајево

GreenTon Сарајево

АТ Артеx Сарајево

Биље и љекобиље д.о.о. Соколац

Фармер о.д. Сарајево

Воћар Пирамида д.о.о. Високо

Алма–Рас д.о.о. Олово

Дарс воће д.о.о. Сарајево

Бивис д.о.о Ливно

ЕМ Плус д.о.о. Добој

Клицко о.д. Сарајево

Herbos Nature Сарајево

Техничко еколошки завод д.о.о. Бања Лука

More screens д.о.о. Мостар

Природно з.р. Бијељина

Seeba AB Штокхолм

ПДТ Јелена д.о.о.  Козарска Дубица

Casa Mushrooms д.о.о. Бања Лука

Имел д.о.о Лукавац