5. Форум о интернационализацији пословања 7. и 8. новембра у Бањи Врућици

Пети Форум о интернационализацији пословања биће одржан 7. и 8. новембра у Бањи Врућици у Теслићу. Форум традиционално организују Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије, у оквиру Европске мреже предузетништва. 

Форум ће на једном мјесту окупити привреднике из земаља региона, ЕУ и свијета, представнике државних институција и привредних комора, развојних агенција и других организација које пружају подршку привреди, све у циљу размјене искуства, промовисања њихових производа и услуга, као и успостављања нових послових контаката и будуће сарадње. 

Централни догађај и овогодишњег Форума биће Међународни пословни сусрети за предузећа и кластере. Пратећи програм Форума подразумијева и организацију панел дискусија и семинара о различитим темама са циљем представљања најбољих пракси, умрежавања идеја, размјене информација, као и проналажења потенцијалних партнера за реализацију пројеката од заједничког интереса.

Учешће на Форуму пријавило је 180 учесника из бројних земаља широм свијета.

"Прије пет година почели смо као форум о привредној сарадњи Српске и Србије, а прије двије године схватили смо да је то тијесан оквир за наша предузећа, због чега смо одлучили да идемо у његову интернационализацију. На досадашња четири форума било је више од 800 учесника и 1.700 састанака представника предузећа, а привредници који су учествовали на оваквим скуповима дали су добре оцјене о њиховој корисности и организацији – рекао је директор Развојне агенције Републике Спске Маринко Ђукић.

Организацију и овогодишњег форума подржало је ресорно министарство и Влада РС. Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић истакао је да ће форум домаћим привредницима створити прилику да се представе у најбољем свјетлу, те да на једном мјесту разговарају са другим привредницима и тиме омогуће стварање пословних контаката.

"Уједно, ово је први наступ агенције под новим именом које јој омогућава да се боље позиционира и према фондовима ЕУ, да може пружити боље услуге нашим привредницима који учествују у апликацијама за одређене пројекте", рекао је Петричевић на конференцији за медије која је одржана у Бањој Луци.