Јапанска искуства у подршци малим и средњим предузећима

Представници Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа учествовали су на обуци о јапанском систему подршке малим и средњим предузећима која је прошле седмице одржана у Токију. Обука је организована у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Бакану (фаза 2)“ у којем је Агенција партнер за Републику Српску. Пројекат финансира Јапанска Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA), а у њему још учествују и партнери из Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.
Укупно 12 представника земаља укључених у провођење пројекта имало је прилику да се упозна са  јапанским начином примјене подршке малим и средњим предузећима. Њима је презентован и рад Агенције за МСП у Јапану, Националне федерације асоцијација малих предузећа, Института за управљање и технологију малог предузетништва и Центра за унапређење индустрије града Кавасакија.
Обука се састојала из два дјела: обуке у учионици, коју су проводили стручњаци из институција које пружају подршку МСП у Јапану и практичног дијела у оквиру којег је била организована посјета фабрикама и постројењима у којима су успјешно примјењени системи подршке МСП кроз менторинг услуге.
Иначе, циљ пројекта„Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Бакану (фаза 2)“ је да се успостави континуирана менторинг подршка домаћим предузећима. Менторинг услугом се идентификује кључни проблем у предузећу, а затим се менаџмент са потребним ресурсима усмјери ка рјешењу уз подршку ментора, чиме се побољшава развој предузећа.