Јакој привреди требају квалитетни кадрови

Посредством програма Прилика плус који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа уз подршку Владе Швајцарске, Машинска школа у Приједору добила је опрему за три кабинета практичне наставе. Уговор о реализацији пројекта под називом „Практична настава на радном мјесту – ПРАКСА 2“ потписан је са Агенцијом за економски развој Града Приједора ПРЕДА-ПД почетком маја ове године, а свечана примопредаја обављена је 20.12.2017.
Набављена је цнц машине, софтвер, те 13 рачунара одговрајућих перформанси, укупне вриједности 80.000 КМ. У процесу редовног образовања кабинет ће користити ученици који се образују за пет занимања, а у процесу образовања одраслих прве обуке незапослених лица се очекују у току наставка ове школске године.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић је истакао да јака привреда захтијева добар образовни систем који ће да производи кадрове који су потребни за наша предузећа.
„Oвај пројекат је вриједан око шест милиона евра, а ми смо до сада у средње стручне школе у РС до сада  инвестирали, односно набавили опреме  у вриједности  око 650 000 КМ“, рекао је Ђукић.
У оквиру истог пројекта биће модернизовани кабинети практичне наставе за конобаре и куваре у Економској школи и Центру „Сунце“ у Приједору, као и кабинет за вариоце у Средњој мјешовитој школи „никола Тесла“ у Козарској Дубици.
Кроз пројекат „Практична настава на радном мјесту – фаза 2“ планирано је јачање капацитета за извођење практичне наставе у школским радионицама, кабинетима и у предузећима која учествују у организацији и провођењу практичне наставе у формалном образовању и образовању одраслих.
Пројекат ће се проводити до септембра 2018. године, а укупна вриједност пројекта је  276.437,00 КМ. Поред наведене модернизације кабинета практичне наставе, пројекат обухвата низ других комплементарних активности као што су обуке наставника, обуке ментора, адаптација наставних планова и програма и др. које ће значајно допринијети побољшању квалитета наставе, али и промоцији поменутих школа и  занимања.