Чвршће повезати предузећа и школе

У оквиру програма “Прилика плус” који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а финансијски подржава Влада Швајцарске, у Требињу је данас одржан округли сто о туризму и хотелијерству. Закључено је да је потребно активније радити на реформи образовања, повезивању предузећа са школама ради стручне праксе, промоцији дефицитарних занимања, те охрабривању младих да се одлуче за занимања с којим би се лакше и брже запослили.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња Дражен Бошковић рекао је да ова агенција у оквиру програма “Прилика плус”, а у сарадњи са Центром средњих школа, реализује пројекат “Гастрофокус” чији је циљ опремање будућег ресторана ове школе, које ће финансирати Амбасада Швајцарске са око 30.000 КМ.
Бошковић је навео да ће нови ресторански простор бити опремљен са неопходном опремом која ће задовољити све потребе практичне наставе за занимања кувар и конобар.
“Овај пројекат је везан и за стратешки пројекат развоја града Требиња, јер су на локалном тржишту највећа потражња за занимањима кувар и конобар”, навеое је Бошковић.
Циљ округлог стола био је да одговори на питање на који начин образовање и стручне школе спојити са потребама привреде, с фокусом на туризам и угоститељство.
Током дискусија, истакнута је неопходност локалног дијалога о потребама тржишта рада, иновацијама и трендовима са циљем унапређења наставних планова, програма и практичне наставе уз боље повезивање и умрежавање образовних установа и привредних субјеката.
Представник пројекта “Прилика плус” Емир Дервишевић истакао је да је развој струке дугорочни приоритет који свима треба да буде у интересу, што подржава и Амбасада Швајцарске у БиХ.
Он је рекао да су ријетке школе у БиХ које су успјеле да кроз међународну подршку побољшају практичну наставу, због чега треба јавна средства свих нивоа власти максимално оријентисати ка овом сектору, како би се побољшали услови у средњим школама.