„Функционална женска ципела“ најбоља технолошка иновација

Пројекат „Функционална женска ципела“ иновативног тима „Анатомик“ из Бање Луке, побједник је овогодишњег такмичења за најбољу технолошку иновацију, чији је укупан наградни фонд 35.000 КМ.
– Ријеч је о ципели са прилагодљивим ђоном намијењеној пословној жени којој треба више пари обуће – рекао је члан тима „Анатомик“ Ђорђа Ђурђевића.
На такмичењу је учествовало 46 тимова у категоријама реализоване иновације и иновативне идеје.
У категорији иновативних идеја било је осам финалиста. Прво мјесто припало је „Анатомику“, друго за идеју чистача wc шоље тима „Бањалука“, док је трећепласирана екипа „Целулоза“ из Зворника за идеју нове технологије за синтезу нових материјала целулозе и лигнина.
У категорији реализованих иновација прво мјесто припало је вишенамјенским објектима стакленика екипе „Кров“ из Бијељине, друго мјесто освојио је тим „Лотос“ из Бање Луке за вишенамјенску каду за његу непокретних болесника, док је на трећем мјесту екипа измјењивач топлоте са завојним цијевима екипе „Бонем“ из Бање Луке.
– Природа такмичења је промотивно дјеловање кроз развој предузетничких вјештина, а учесницима су инструктори у предузетништву кроз интерактивни рад помогли да њихове иновације пронађу своје тржиште и добију комерцијалну вриједност – навео је помоћник министра науке и технологије Републике Српске Гордан Вукелић на промоцији побједника.
Организатори такмичења су Министарство науке и технологије РС, Агенција за развој малих и средњих предузећа, универзитети у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Привредна комора РС и Радио-телевизија РС. (СРНА)