Форум о привредној сарадњи окупио више од 200 предузећа, кластера и развојних агенција из Српске и Србије

Више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција и других институција учествовало је на „Форуму о привредној сарадњи Републике Српске и Републике Србије Бања Лука 2015“ који су јуче организовале Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Национална агенција за регионални развој Србије. Форум су свечано отворили министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и државни секретар у Министарству привреде Србије Милош Петровић.
Обраћајући се учесницима Форума, министар Ђокић је истакао да је форум веома успјешан и да ће његови ефекти бити видљиви у повећању међусобне спољнотрговинске размјене коју ће Српска и Србија остваривати у будућности.
„О успјешности форума говори и више од планираног броја учесника, који ће кроз директне сусрете имати прилику да се непосредно и директно повежу“ – рекао је министар Ђокић.
Министар је навео да су се у овом контексту водиле и активности на успостављању што непосредније сарадње Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа са  ресором за мала и средња предузећа Министарства како би успјешније радили на  повезивању, промоцији и препознавању комплементарности у областима сарадње између Србије и Српске.
„Такође радимо и на што већем међународнoм повезивању са међународним организацијама и институцијама које се баве малим и средњим предузећима, које послују у оквиру Европске мреже малих и средњих предузећа и Република Српска је већ одавно међу тим агенцијама препозната као њихов партнер, а то ће партнерство у наредном периоду бити подигнуто на већи ниво“ – истакао је министар Ђокић.
Државни секретар у Министарству привреде Србије Милош Петровић рекао је да би закључак форума требао бити да се заједнички нађе начин за рад и привређивање и да се тако излази на трећа тржишта.
Он је навео да ће Влада Србије наредну годину прогласити за годину предузетништва, чиме „неће мањкати значаја за мала и средња предузећа“, као стуб  привреде.
Уз изражено задовољство овим скупом, Петровић је нагласио да број привредника из Србије који му присуствују даје вјеру у постојање великих шанси за сарадњу.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић упутио је овом приликом посебну захвалност Министарству индустрије, енергетике и рударства РС и Министарству привреде Србије, односно Владама Републике Српске и Србије које су недвосмислено подржале организовање форума и тако потврдиле јасно опредјељење за јачање сарадње у свим областима.

„Изузетно смо поносни на чињеницу да је Република Српска домаћин овако значајног догађаја, прије свега за развој наших малих и средњих предузећа и привреда Српске и Србије у цјелини. Увјерени смо, а то увјерење дијеле и колеге из Србије, да је ово само почетак једног облика сарадње који ће постати традиција, па сам сигуран да ћемо се већ наредне године видјети истим поводом у Београду или неком другом граду у Србији“ – рекао је Ђукић.
У оквиру форума потписан је Меморандум о сарадњи између Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Националне агенције за регионални развој Србије и Уговор о пословној сарадњи између Олимпијског центра Јахорина и Скијалишта Србије.
У оквиру пословних сусрета, који су одржани под окриљем Европске мреже предузетништва чији је члан и Република Српска, одржано је више од 500 сусрета привредника и кластера Српске и Србије.
На округлом столу о теми „Развојне агенције у служби привредног развоја“ локалне развојне агенције из Републике Српске и регионалне развојне агенције из Србије представиле су примјере добре праксе, размијениле искуства и дефинисале потенцијалне облике сарадње.