У Требињу одржана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја МСП и предузетништва у РС

Стратегија развоја малих и средњих предузећа и предузетништва од 2011. до 2013. године предвиђа да овим предузећима буде обезбијеђена околина и услови за раст и развој, привлачење страног капитала, те лакшa и бржa регистрација, речено је данас у Требињу на јавној расправи о Нацрту ове стратегије.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске за област развоја малих и средњих предузећа и предузетништва, Милан Цвијић, подсјетио је да је ово друга стратегија и да предвиђа остварење циљева Европске повеље који нису остварени у претходном десетогодишњем периоду, као и циљеве о акту ЕУ за мала преузећа.

Према његовим ријечима, за развој малих и средњих предузећа неопходни су, између осталог, доступност извозног тржишта, умрежавање малих предузећа и њихова промоција.

Наводећи да није дошло до драстичног пада затварања малих предузећа, Цвијић је напоменуо да су та предузећа најосјетљивија на прилике и промјене у околини и да је гарант само капитал предузетника, односно да га најбоље развија власник коме треба пружити одговарајуће услове.

Коментаришући да је све више стратегија развоја, а све мање малих и средњих предузећа, Цвијић је истакао да стратегије ипак дају одређене резултате. Он је додао да су мала и средња предузећа у Српској, по извјештају о остварењу Европске повеље за мала и средња предузећа, остварила просјечну оцјену три, на скали од један до пет.

Организатори јавне расправе о теми „Нацрт Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у РС за период од 2011. до 2013. године“ су Подручна привредна комора, Министарство индустрије, енергетике и рударства РС и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. (СРНА)