У току семинар о пројектном планирању у Шамцу

На иницијативу групе општина, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са општином Шамац организовала је у Шамцу тродневни семинар на тему „Инструменти за идентификацију и припрему развојних пројеката. Семинару, који је почео јуче, присуствују представници општина Шамац, Вукосавље, Модрича, Пелагићево и Доњи Жабар.
Семинар је из области идентификације и припреме развојних прoјеката према методологији приступа логичке матрице. To je једна од најраспрострањенијих метода које користе међународне организације, a све више користе и домаће институције.
Циљ семинара је да кроз три дана оспособи полазнике да идентификују одређене пројекте и раде на њиховој практичној разради основних елемента пројектне документације, како би уз малу дораду након семинара пројектe могли кандидовати према различитим донаторским институцијама.
Из досадашњег искустава програма обуке коју проводи републичка агенција преко 36 јединица локалне управе је прошло обуку и након проведених семинара укупно је одобрено 22 пројектна приједлога у оквирној вриједнсти око милион и по марака на бази грант средстава.
В.д. извршни директор за техничка питања  ЈП „Слободна зона“ Шамац Петар Петровић каже да од семинара очекују да добију искуства како би могли аплицирати за пројекте који су битни за побољшање рада малих предузећа у које спада и ЈП „Слободна зона“.
„У намјери смо да ојачамо капацитете предузећа и да будемо спремни у сваком тренутку на расписане конкурсе да се јавимо и аплицирамо са својим пројектима набавке, а прије свега основних средства“ – каже Петровић.
Директор ЈУ „Развојна агенција општине Модрича“ Милош Илић истиче да је ово семинар који показујуе приступ и механизам који је свима потребан за израду пројеката, за имплементацију неких страних понуда.
„Ја као најодговорније лице из наше агенције дошао сам да узмем учешће у раду јер сматрам да ћу бити спреман за будуће пројекте кoји су већ најављени“ – каже Илић.