У Сарајеву одржан Регионални сајам ученичког предузетништва

На Регионалном сајму ученичког предузетништва, који je одржан данас у сарајевском хотелу “Холивуд“, представљене су 132 ученичке компаније из Требиња, Љубиња, Фоче, Пала, Горажда, Лукавца, Сребреника, Сребренице, Калесије, Зворника и Жепча.
Сајам организује Програм ученичког предузетништва у БиХ и Програм пословних иновација /БИП/ који финансира Амбасада Норвешке у БиХ у износу од 36.000 евра на годишњем нивоу, а партнер у пројекту је и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.
Координатор БИП програма у БиХ Силба Ајдаров рекла је да су регионални сајмови одржани у два дијела, у који је укључено 29 школа из БиХ, 49 наставника и 1 000 ученика који су оформили 200 компанија.
– Ученици су водили компанију годину дана, од разраде пословне идеје, преко прављења свог производа, тражења купаца, конкуренције и у једном тренутку нашег програма добили су максимално 200 евра да направе тај свој производ који су усавршавали до овог сајма и сад имају право да изложе своје производе и наравно да их продају – рекла је Ајдарова.
Амбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату изјавио је на свечаном отварању сајма да норвешка Влада већ неколико година подржава овај пројекат, који се бави са два веома важна елемента – један су млади људи, а други предузетништво и рад.
– Веома је важно повезивање младих људи, њихове креативности и мотивације са вјештинама и способностима које су потребне за предузетништво – рекао је Брату.
Он је истакао да је награда симболична, али да су награде заправо доласци на регионалне сајмове, те да оно што у основи стоји иза овог програма јесте што ученици стекну одређена знања из предузетничке области. (СРНА)