У Приједору презентован 4. јавни позив за средства из Челенџ фонда

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора „Преда-ПД“ презентовала је данас у Приједору четврти јавни позив за додјелу бесповратних средстава из програма „Челенџ ту чејнџ“ (Challenge to Change) пословним субјектима са иновативним пословним идејама које могу довести до одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
Програм „Челенџ ту чејнџ“ спроводе Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске и Сарајевска регионална развојна агенција /СЕРДА/, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /Сида/, Амбасада Шведске у БиХ.
Руководилац Одјељења за припрему и спровођење пројеката у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Мићо Станојевић нагласио је да се позив односи на производе или услуге који могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
„Фонд успостављен у оквиру програма располаже са три милиона евра и од тога је индикативни износ за четврти позив 800.000 евра. Максималан износ грант средстава за стартапе (од конвенционалних пољопривредних газдинстава до привредних друштава), који су регистровани од 6 мјесеци до двије године, износи 10.000 евра, а за микро, мала и средња предузећа до 250 запослених старија од 24 мјесеца до 30.000 евра“, потврдио је Станојевић.
Он је нагласио да апликанти морају обезбиједити и минимално властто учешће у износу од 50 одсто вриједности пројекта.
„Период провођења пројекта је до 12 мјесеци, а критеријуми који су битни за апликанте је да идеја мора бити иновативна, изводљива и одржива након реализације пројекта, као и да има друштвену корист и то су елементи који се оцјењују“, рекао је Станојевић.
Пријава на четврти позив траје до 16. јула.
„Познати су резултати прва два позива, гдје је било 58 успјешних корисника гранта, додијељено је 1,3 милиона евра бесповратних средстава и омогућено је отварање 300 нових радних мјеста, док је трећи позив у процесу уговарања, па још нема званичних резултата“, истакао је Станојевић.
Присутна предузећа и предузетници су током данашње презентације добили основне смјернице о условима и начину пријаве на овај јавни позив.