У Лакташима отворена фабрика за производњу хемијских средстава

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић отворио је данас у Трну код Лакташа погон предузећа „Рекал“ ДОО Бања Лука за производњу хемијских средстава, која се користе за машинско прање и чишћење.
Погон је отворен захваљујући кредитним средствима Инвестиционо-развојне банке РС у износу од 500.000 КМ и шведског инвеститора који улаже око милион КМ.
Овај погон ће у почетку на једној производној линији за пуњење детерџентима канистера капацитета од пет до 200 литара, запошљавати десетак радника. На свечаности пуштања у рад овог погона, Џомбић је рекао новинарима да је у питању је значајна инвестиција, како за општину Лакташи, тако и за цјелокупну РС.
Власници имају намјеру да још инвестирају у проширење производних капацитета, а у томе неће изостати ни подршка Инвестиционо-развојне банке РС рекао је Џомбић.
Он је нагласио да на подршку Владе РС и ИРБ-а могу да рачунају и други, домаћи и страни инвеститори и компаније, те подсјетио да је ИРБ за три године пласирала око 700 милиона КМ кредита у производњу и производне услуге, а средства су обезбијеђена и за наредну годину.
Директор предузећа „Рекал“ Бања Лука Драган Стокућа рекао је да је, након осмогодишње сарадње са шведским партнером, компанија која се бавила трговином отворила властити погон за производњу хемијских средстава који су потпуно еколошки, биоразградиви и њихово коришћење је дозвољено у цијелој ЕУ.
Наредни корак је отварање погона за пуњење канистера од једног до пет литара аутоматском пунилицом, која би запошљавала додатних десет радника рекао је Стокућа.
Он је нагласио да се сировине набављају из земаља регије и ЕУ и додао да производе „Рекала“ користе велики хотели и ресторани у земљама бивше Југославије. (СРНА)