У интересу послодаваца је да приме ученике на праксу

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Министарством привреде Херцеговачко–неретванског кантона и Привредном комором Града Мостара, организовала је прошлог петка у Мостару,  у оквиру 19. Међународног сајма господарства, панел дискусију о теми “Повезивање образовног система са потребама тржишта рада”. Панел је организован у оквиру програма Прилика плус који реализује Агенција, а подржава Влада Швајцарске.
Отварајући скуп, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић подсјетио је присутне на значај питања координације и усклађивања дјеловања образовања и привреде.
– Агенција је кроз програм Прилика плус препознала да постоји јаз између онога што нуди наш образовни систем и онога што је потребно реалном сектору. Основни смисао овога програма је да се смањи јаз између времена завршетка средње школе до проналаска одговарајућег радног мјеста – истакао је Ђукић.
Први човјек Агенције сматра да је у интересу послодаваца да приме ученике средњих стручних школа на праксу и на тај начин себи на вријеме обезбиједе обучену и квалификовану радну снагу.
– Када приме средњошколце на праксу у своја предузећа, они кроз то виде и какви су, ко може да остане да ради, чему посебно  треба да их уче, а с друге стране када ученици заврше школе, знају гдје и на која радна мјеста иду и шта ће тачно радити – навео је Ђукић.
Представник Амбасаде Швајцарске у Босни и Херцеговини Јозеф Гунтерн, обраћајући  се учесницима дискусије, издвојио је флексибилност као један од три значајна предуслова за реализацију практичне наставе и успјешно функционисање образовног система. Флексибилност, како у смислу планирања и праћења трендова на тржишту рада, тако и у смислу преласка младих људи са стручног на академски ниво као и обрнуто.
Такође, он сматра да је изузетно важно да послодавци активно учествују у процесу образовања, планирању и реализацији практичне наставе, те на тај начин добију прилику да искажу и остваре своје интересе.
– Трећи предуслов квалитетног функционисања образовног система је савјетовање младих људи у ком правцу да наставе школовање како би заиста имали реалну шансу на тржишту рада и посредништво у смислу да се тачно зна каква је радна снага на тржишту рада и коме је таква радна снага потребна – закључио је Гунтерн.
У раду панел – дискусије учествовали су и представници Владе ФБиХ и Владе Херцеговачко-неретванског кантона, пословне заједнице, средњих школа и предагошких институција.