У Зворнику одржана конференција под називом „Развој инкубатора у регији Бирач“

На Технолошком факултету У Зворнику данас је одржана конференција под називом „Развој инкубатора у регији Бирач“ коју је организовао Центар за пословни развој Зворник у сарадњи са Министарством науке и технологије РС, Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа и Универзитетом Источно Сарајево. Циљ конференције је да, између осталог, повеже приватни и јавни сектор, универзитет, институције и организацијеу развоју предузетништва у регији Бирач.
– Влада и Министарство науке и технологије Републике Српске у складу са глобалним, регионалним и локалним процесима иницира, подстиче и помаже увођење инфраструктуре у домену пословне инкубације – нагласио је овом приликом представник ресорног министарства Гордан Вукелић подсјетивши да у сектору малих и средњих предузећа у Српској ради од 65 до 70 одсто од укупног броја запослених што је довољан разлог да се овом сектору посвети већа пажња.
– Улога малих и средњих предузећа је комплементарна са улогом постојећих великих привредних система – рекао је Вукелић и додао да је јасно да и један и други облик организовања има своје предности и мане у укупном миљеу привредног амбијента, али треба да се међусобно допуњавају.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић подсјетио је да је Центар за привредни развој регије Бирач и формиран с циљем подстицања развоја и стварања нових предузећа у овој регији.
– Наш циљ је да се то подигне на степеницу више укључивањем Технолошког факултета, односно Универзитета Источно Сарајево, са осталим актерима у процесу настајања нових предузећа на бази постојећих и нових технологија, те нових производа и потпуно нових дјелатности на овом подручју – рекао је Марковић.
Он је додао да је потребно са осталим учесницима, односно представницима општина овог региона, представити механизме и полуге које треба да стоје на располагању да се отварају нова предузећа.
– Сматрамо да без активног учешћа локалних заједница и директне комуникације са пословном и научном заједницом, те локалном администрацијом, нама исправног управљања економским развојем – истакао је Марковић.