У Добоју одржана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја МСП и предузетништва РС

У Добоју је прошлог петка одржана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва РС за период од 2011. до 2013. године. Стратегија је урађена у четири цјелине којима су обухваћене обавезе РС и БиХ које требају да се испуне у предприступној фази уласка у ЕУ. У Нацрт стратегије уграђено је све што је остало недовршено у претходној стратегији која је важила од 2006. до 2010. године, као и оно што треба урадити да би једно предузеће имало комплетан сервис.
– Стратегија је рађена на основу европског Акта о малом бизнису кога је донијела Европска комисија и који важи наредних десет година – истакао је помоћник министра  индустрије, енергетике и рударства РС, Милан Цвијић Цвијић и нагласио да је пракса ЕУ да свака земља мора имати  успостављене механизме и полуге подршке развоју предузетништва и малих и средњих предузећа.
Он је истакао да се из досадашњних јавних расправа може закључити да мала и средња предузећа највише погађају високи порези и доприноси, те административне баријере у општини, као и пословне, тржишне и вантржишне баријере које се појављују на изласку робе и услуга ван земље.
Јавну расправу о Нацрту стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у РС за период 2011. до 2013. године организовало је Министарство индустрије, енергетике и рударства РС у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа и Привредном комором РС.
Након Добоја, јавне расправе о нацрту ове стратегије биће одржане у Бијељини, Требињу и Бањој Луци. (СРНА)