У Бијељини одржана јавна расправа о Нацрту стратегије развоја МСП и предузетништва у РС

У Бијељини је данас одржана нова јавна расправа о Нацрту стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у РС за период 2011.-2013. година коју су организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Привредна комора РС.

Говорећи о Нацрту, директор Републичке агенције за развој МСП, Слободан Марковић, нагласио је да мала и средња предузећа чине 99,6 одсто укупне привреде у Републици Српској и пуне око 70 одсто републичког буџета, због чега се и треба фокусирати на њихов развој.
Он је додао да нова стратегија обухвата оно што није урађено, а било је дефинисано претходном стратегијом, с циљем повећања конкурентности МСП као и финализацију инструмената и алата за помоћ развоју малих и средњих предузећа: Инвестиционо-развојна банка, Гарантни фонд и остале инфраструктуре као што су инкубатори, тренинг центри, локалне развојне агеније, републичке агенције и наравно програми подстицаја који постоје у разним министарствима.
Помоћник министра идустрије, енергетике и рударства РС, Милан Цвијић, изјавио је да су у оквиру Европске повеље за мала и средња предузећа развијане инфраструктура и стратегије које ће радити на овој категорији предузећа.
– Ова стратегија се наслања на стратегију локалне самоуправе и многе друге које је Влада РС усвојила, као што је стратегија повећања извоза и привлачења страних инвестиција – навео је Цвијић.
Он је додао да је неопходно реализовати неколико стратешких циљева како би се остварила конкурентност у региону и како би били водећи у БиХ из области малих и средњих предузећа, као што је изградња општина и њихово привлачење страних инвестиција те изградња инфраструктуре која би за то била погодна, затим развој пословних зона и удруживање у кластере који побољшавају конкурентност и други циљеви.