У Бањој Луци отворен међународни сајам пољопривреде „АГРОС 2011“

Предсједник Владе Републике Српске, Александар Џомбић, отворио је данас у Бањој Луци 15. међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије „Агрос 2011“, на којем ће у наредних пет дана учествовати више од 100 излагача из региона и Европе.
Џомбић је рекао да чињеница да се овај сајам одржава 15. пут довољно говори о оправданој потреби ове манифестације како за пољопривредне произвођаче из РС, тако и из иностранства.
Он је додао да пољопривреда мора бити стратешка одредница развоја друштва РС и да континуирано улагање у пољопривреду посредством субвенција и других подстицаја представља директну подршку Владе РС, да би пољопривредници постали значајан замајац привредног развоја РС.
Премијер Српске је истакао да ће добијањем статуса кандидата за чланство у ЕУ домаћој привреди бити отворена пета компонента претприступних фондова, што ће представљати и значајан финансијски стимуланс руралног развоја.
Комерцијални дирекор Бањалучког велесајма Горан Сајић рекао је да ће на сајму учествовати излагачи из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, те Италије, Аустрије, Француске и Њемачке.
Према његовим ријечима, у току сајма биће организовани округли столови и стручна предавања у области ратарства и сточарства, док ће крунски дио манифестације представљати сточна изложба.
Сајић је најавио и билатералне састанке домаћих произвођача са делегацијом од 20 компанија из Привредне коморе Ниш. (СРНА)