У Бањој Луци одржана прва радионица о теми „Туризам и угоститељство“

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са удружењем  „Green tour“, а уз  финансијску подршку Пројекта ФИРМА, организовала је протекле седмице прву радионицу  за обуку запослених у туризму и угоститељству. Основни циљ обуке је надоградња теоријских и практичних знања запослених у туризму и угоститељству ради повећања квалитета услуга. Такође, обука је усмјерена и на преношење знања потребног за остваривања сарадње међу понуђачима туристичких производа чији ће крајњи резултат бити повећање конкурентности наше регије као јединствене дестинације.
Програм едукације дизајниран је тако да нуди минимум неопходних знања и вјештина која су основна претпоставка за квалитетно функционисање читавог ланца услуга у туризму и угоститељству, а ради уједначавања нивоа услуга цијелој регији. То је уједно и први корак ка увођењу стандарда квалитета у пословање предузећа која учествују у едукацији.
– Ове радионице намијењене су свима онима који раде у туризму без претходног образовања и искуства, а познато нам је да је таквих много. Такође, увјерен сам да ће и они који већ имају искуства у овом послу радионице сматрати корисним – изјавио је професор Јован Леканић, идејни творац и предавач на радионици.
Ове радионице, које ће се до 26. фебруара одржавати сваке суботе, учесницима ће омогућити да науче више о основним принципима туризма и угоститељства, међународним туристичким трендовима, еко туризму, односима са клијентима и стандардима смјештаја. На радионицама ће се јасно указивати на најчешће грешке у пословању када је сектор туризма у питању. Учесницима ће такође бити указано на могућности приступа адекватним изворима финансирања, рјешења различитих пословних проблема, могуће везе са тржиштем, те на увођење различитих пословних стандарда.
Модули ових радионица послужиће као основа за израду програма обуке који се намјерава понудити члановима туристичке индустрије у оквиру будућег Центра за обуку у туризму који се намјерава основати у Бањој Луци.