У Бањој Луци и Источном Сарајеву одржан семинар о развоју пословних зона

У организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и њемачке организације за техничку сарадњу ГТЗ, у Бањој Луци и Источном Сарајеву протекла два дана одржан је други модул семинара о развоју пословних зона. Циљ семинара је да едукује локалне заједнице о томе како кренути у развој пословних зона, јеропштине одлучују о изградњи пословних зона и проводе те пројекте.
– Кључна је улога општине, јер је она та која покреће и идентификује гдје ће бити нека зона, а онда се припрема пројекат и траже инвеститори и извори финансирања – истакао је Мићо Станојевић, представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.
Он је истакао да је на подручју Источног Сарајева идентификовано неколико локација за изградњу пословних зона, напоменувши да се пословне зоне могу правити и у предузећима која су у стечају, као што је „Фамос“ на Палама, гдје постоји инфраструктура која пропада.
Потребно је утврдити шта се реално може производити, а затим тражити инвеститори који су вољни уложити средства у производњу.
Осим фабричких простора, мање пословне зоне могле би се правити и у кругу бивших касарни које такође имају основну инфраструктуру.
Семинару у Бањој Луци присуствовао је 31 представник локалне управе и развојних агенција, док је семинару у Источном Сарајеву присуствовало 12 представника локалних заједница и развојних агенција.
Стручни експерт ГТЦ говорио је о темама “Увод у развој пословне зоне”, “Процес оснивања, опремања и успостављања пословне зоне – кораци” и “Финансирање, организација и управљање пословном зоном”.
У оквиру планираног циклуса предвиђен је и модул о теми “Маркетинг план и попуњавање зоне”.