Успостављање менторинг услуга за мала и средња предузећа

„Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Балкану“ (фаза 2), нови је пројекта у чијој реализацији учествује и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а главни партнери су Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) и Развојна агенција Србије. Тим поводом јуче је у просторијама Агенције одржан први састанак са јапанском делегацијом JICA-e коју су чинили Такаши Кимура и Сорин Тудор.
Пројекат има за циљ успостављање механизма менторства ради обезбјеђења систематичне и стандардизоване подршке малим и средњим предузећима. Ментор има улогу пружаоца услуга, координатора и савјетника, који пружа правовремену и континуирану подршку МСП. Предузећа и ментори заједнички анализирају пословање и утврђују критичне тачке у пословању и акциони план за даље активности.
Менторинг систем ће се у наредне 3 године, током трајања пројекта, успоставити и у Републици Српској, а на основу добре праксе успјешно развијеног система менторства у Србији. Успостављање менторинг система у Републици Српској ће, осим Агенције као носиоца пројектних активности, бити провођен у координацији са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС, као и  са локалним партнерима, локалним развојним агенцијама или одјељењима задуженим за локални развој и подршку бизнису. Почетак обуке за менторе, које ће кандидовати РАРС и локалне самоуправе, очекује се у фебруару или марту 2018. године.