Услугу менторинга користило 38 предузећа у Српској

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић уручио је данас цертификате новој групи ментора за мала и средња предузећа. Теоријски дио обуке успјешно је завршило 11 полазника из Развојне агенције Републике Српске, Градске развојне агенције Бања Лука и општина Лакташи, Нови Град , Сребреница и Хан Пијесак. Практичан дио обуке ови ментори наставиће у предузећима која су исказала интерес за услугом менторинга на јавном позиву који је недавно расписао РАРС.

„На јавни позив пријавило се 26 привредних субјеката, а менторску услугу добиће њих 16 који су задовољили све потребне критеријуме. Ментори ће у тим предузећима направити пресјек стања, утврдити проблеме, те предложити рјешења“, рекао је Ђукић на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга малих и средњих предузећа у земљама западног Балкана – фаза 2“ који је подржала Јапанска агенција за међународни развој (JICA).

Захваљујући учешћу у пројекту који се проводио и на подручју Србије, Црне Горе, Македоније и Федерације БиХ, РАРС је успоставила систем за пружање менторских услуга у Републици Српској, а могућа је и трећа фаза која би подразумијевала едуковање властитих тренера за менторе чиме би систем постао самоодржив.

Ђукић је нагласио да је кроз пројекат едуковано укупно 45 ментора из РАРС, локалних развојних агенција и општина и градова широм Српске, те да је услугу менторинга добило 38 привредних субјеката. Међу њима је и предузеће „Милинковић“ д.о.о. Бања Лука које се бави производњом производа од дрвета и плочастог намјештаја и које преко 60% производње пласира на ино тржиште.

„Ментор је прво упознао како предузеће функционише, затим утврдио слабости, након чега смо предузели одређене кораке да унаприједимо пословање. Конкретно, ми смо ријешили проблем гомилања залиха, боље посложили процес производње, а слушајући приједлоге и критике радника направили смо побољшања код ставри које понекад занемаримо“, каже Ненад Милинковић, власник предузећа.

Ментор Слађана Грујичић из Сребренице посебно је истакла квалитет и методологију обуке и изразила увјерење да ће велики број предузећа са подручја Сребренице побољшати пословање уз менторску подршку.

„Драго ми је што је ова обука настала у тренутку када је порастао интерес предузећа за услуге менторинга, а која ће за општину из које долазим бити веома значајна јер до сада нисмо имали људе профилисане за пружање ових услуга“, рекла је Грујичићева.

« од 20 »