Ускоро почиње изградња брзе цесте од новог моста на Сави до Окучана

Ускоро почиње изградња брзе цесте од новог моста на Сави до Окучана, која је и услов да мост у Градишци по завршетку радова буде стављен у функцију, потврђено је БЛ порталу из Хрватских цеста.

Посао вриједан скоро 70 мил КМ, тачније 286 милиона куна без ПДВ-а, након спроведеног тендера, добио је лакташки Интеграл инжењеринг.

Из Хрватских цеста напомињу да су за градњу брзе цесте обезбијеђена финансијска средства и да је у току поступак јавне набавке за услуге надзора над извођењем радова.

Ради се о градњи друге фазе приступне саобраћајнице у дужини од 4,1 километра, а рок за завршетак радова је 24 мјесеца. Те двије године рока, могле би да значе да ће мост чији завршетак је најављен за прољеће идуће године, бар још годину дана практично бити неупотребљив.

Што се граничног прелаза тиче, постоји иницијатива да он буде интегрисан, рекао је прије мјесец дана министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Војин Митровић.

– Покренуо сам иницијативу да гранични прелаз који је радила Република Српска са стране БиХ буде интегрисани, односно заједнички гранични прелаз за БиХ и Хрватску. Тај прелаз је финансирала ЕУ и урађен је по европским стандардима, тако да пружа и техничке могућности да се на једном мјесту врше све контроле – рекао је тада Митровић.

Из Хрватских цеста подсјећају да је до завршетка радова на мосту остало нешто више од девет мјесеци и да је рок 30. мај 2022. године.

Очекује се да ће нови мост, када буде стављен у функцију, значајно растеретити гранични прелаз у Градишци, отворити коридор ка Мађарској и мрежу аутопутева у Српској повезати са европским саобраћајницама.

Предвиђено је да мост буде дуг 426, а широк 22,6 метара. Биће изграђен од челичне конструкције, са четити траке, по двије у сваком смјеру. Извор: ba.ekapija.com