Ускоро лицитација за прву парцелу у пословној зони “Јелшинград”

За продају прве парцеле у новој пословној зони “Јелшинград” ускоро ће бити расписан јавни позив, након што је на задњој сједници Скупштине града донесена одлука о првој лицитацији за продају око 20.000 квадрата намјењених за изградњу привредних објеката у тој зони.
Како истичу у Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање, већ влада велико интересовање привредних субјеката за отварање нове пословне зоне.
-Почетна вриједност земљишта које ће бити понуђено на лицитацију износи нешто више од 2,2 милиона, а право учествовања у поступку лицитације имају привредни субјекти, који су регистровани за обављање производне дјелатности – навели су из одјељења и додали да према планираној динамици, први инеститор би могао ући у нову пословну зону до краја ове године.
Будућа пословна зона простире на двије локације површине од 2,4 и 2,8 хектара, а адут ће јој бити атрактивна локација, с обзиром на близину аутопута, пруге и међународног аеродрома. У току године је планирано расписивање јавне набавке за извођача радова на недостајућој инфраструктури у овој зони, за што су обезбијеђена новчана средства у буџету за 2019. годину.
У исто вријеме, у оквиру наставка улагања у пословну зону „Рамићи-Бања Лука“, у плану је изградња недостајуће инфраструктуре у циљу уређења комплетне зоне, а све то како би инвеститори добили што боље услове за рад.
Напомињемо, да је Град у посљедње три године у развој пословних зона уложио око 3,2 милиона КМ, од чега властита новчана средства износе 2,7 милиона КМ. Тим улагањем, обезбијеђена је потпуно нова саобраћајна инфраструктура у дужини преко два километра у коју је укључена хидротехничка инфраструктура (водовод, оборинска и фекална канализација), електроенергетска и телекомуникациона канализација, те јавна ЛЕД расвјета.
У Пословној зони „Рамићи – Бања Лука“ тренутно се налази 15 инвеститора који су у различитим фазама како изградње својих привредних објеката, тако и отпочињање производних процеса. Укупна улагања инвеститора, према подацима са којима располаже одјељење, на крају 2018. године, износе 13,5 милиона КМ.
-Тренутно од слободних капацитета у Пословној зони „Рамићи – Бања Лука“ налази се велика производна хала која је првенствено намијењена продаји у сврху развоја производних дјелатности. Град Бања Лука је у циљу реализације инвестиционих пројеката од посебног значаја за локални економски развој, омогућио погодности под одређеним условима за продају овог објекта – закључили су из ресорног одјељења.
Такође, до краја 2019. године потенцијалним инвеститорима биће понуђена још једна гринфилд локација у површини од 7.844 м2 у Пословној зони „Рамићи – Бања Лука“.

Извор: Град Бања Лука