Усвојен Годишњи извјештај о стању у области малих и средњих предузећа

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Бањалуци да ће Влада Српске и у наредној години наставити да пружа подршку развоју малих и средњих предузећа, те да је у овом сектору тренутно запослено 179.454 радника.
Ђокић је истакао да је у прошлој години у Републици Српској пословало 39.400 привредних субјеката.
„Од овог броја је 17.177 малих и средњих предузећа, 70 великих предузећа и 22.153 предузетника“, рекао је новинарима Ђокић, након сједнице Владе Републике Српске која је разматрала годишњи извјештај за област малих и средњих предузећа у Српској за прошлу годину, са приједлогом закључака.
Он је нагласио да је у односу на 2015. годину, у сектору малих и средњих предузећа укупан број привредних субјеката повећан за два одсто, број малих и средњих предузећа повећан је за 2,2 одсто, док је број предузетника остао исти.
„Из овога је видљиво да нису тачне информације према којима је смањен број предузетника у Републици Српској“, додао је Ђокић.
Он је навео да је Влада Српске финансијску подршку сектору малих и средњих предузећа у највећој мјери дала за запошљавање и самозапошљавање незапослених у износу од 11.445.394 КМ, за развој предузећа у туризму у износу од 224.000 КМ, и у области заштите животне средине и енергетску ефикасност 681.931 КМ.
„У оквиру подршке за запошљавање и самозапошљавање средства су усмјерена не само за запошљавање незапослених у привредним субјектима већ и дјеце погинулих бораца, незапослених демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, али и незапослених животне доби изнад 45 година, те запошљавање Рома“, каже Ђокић.
Према његовим ријечима, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске пласирала је 34.998.700 КМ кредита за 46 малих и средњих предузећа, а Гарантни фонд Републике Српске одобрио је 844.321 КМ гаранција за пет оваквих предузећа.
Ђокић је подсјетио да је подршка на локалном нивоу била усмјерена на стварање повољних услова привређивања за сектор малих и средњих предузећа.
„Према информацијама које је доставило 35 јединица локалне самоуправе Републике Српске у 2016. години, финансијска подршка по свим линијама износила је 4.270.322 КМ, што је у поређењу са 2015. годином више за 54,64 одсто. Укупан број субјеката који је користио подршку у 2016. години је 813, што у односу на 2015. годину представља повећање за 17,5 одсто“, рекао је Ђокић и навео да се у овој години очекује да раст бруто домаћег производа буде 3,5 одсто, као и прошле године.
Он је напоменуо да је Влада Републике Српске прихватила информацију о Писму намјере компаније „МОРАМ ватромети“ из Пелагићева за изградњу фабрике за производњу ватромета у овој локалној заједници.
„У Писму се наводи да `МОРАМ ватромети` имају намјеру отворити фабрику за производњу ватромета и према релевантним европским регулативама и регулативама Републике Српске обезбиједити стотине радних мјеста за квалификоване и неквалификоване раднике, као и код њених добављача, а да ће у циљу реализације своје намјере инвестирати око четири милиона евра“, закључио је Ђокић.

Извор: СРНА