Унапређење квалитета средњег стручног образовања према потребама привреде

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа подржала је кроз програм „Прилика плус“, који финансира Влада Швајцарске, организацију стручне конференције која је данас почела у Бањој Луци, а чији је циљ да унаприједи квалитет стручног образовања у складу са потребама привреде. Конференцију под називом „Стандарди занимања и стандарди квалификација као веза тржишта рада и образовних програма“ организовало је Министарство просвјете и културе у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите. Окупила је представнике ресорних министарстава, образовних институција, привреднике, те агенције и удружења заинтересована за системско рјешавање највећег проблема који мучи пословну заједницу, а то је недостатак стручног кадра.
У том контексту, надлежне институције у Републици Српској у сарадњи са сектором привреде почињу израду стандарда занимања и квалификација, односно пописа послова које појединац обавља у одређеном занимању и компетенција потребних за њихово успјешно обављање.

  

Конференцију је отворио министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекавши да би из ове сарадње требало да се дође до модернијих наставних планова и програма у складу са оним што привредници захтијевају да будући радници знају.
– Привредници најбоље познају које компетенције радник треба да посједује да би радио у одређеном послу – рекао је Малешевић додавши да је у плану развијање стандарда занимања и квалификација у струкама машинство и обрада метала, шумарство и обрада дрвета, пољопривреда и прерада хране, угоститељство и туризам и текстилство и кожарство.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је у Српској посљедњих 25 година школован кадар који није могао наћи запослење, те да школство треба пратити потребе привреде која диктира развој и стандард становништва.
– Вријеме које је пред нама захтијева брзе промјене и реформу која је незаобилазна у образовању, што подразумијева везу између образовања и привреде која треба да искаже потребне профиле занимања – рекао је Савановић.
Он је поручио да је Влада Републике Српске опредијељена да школује кадар који је потребан привреди и да се реални сектор растерети фискалних намета, а плата радника повећа.


Представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Момир Ширко из каже да се кроз нагласио је да Агенција кроз програм „Прилика плус“ покушава приближити сектор привреде и образовања унапређењем квалитета практичне наставе у средњим стручним школама.
– Наставни планови и програми су једна од ствари које је потребно мијењати у смислу да одговарају и привреди и ученицима. Да ученици буду у могућности да лакше дођу до посла јер ће тај посао обављати боље, а послодавци ће добити радну снагу која ће моћи да одговори основним захтјевима радног мјеста – рекао је Ширко.
Након уводних обраћања свих актера у овом процесу услиједила је презентација експерта из Хрватске и кратка дискусија, а за сутра је предвиђен рад секторских група на развијању стандарда занимања и квалификација.