Укључити послодавце у израду уписне политике

У оквиру пројекта COTON, који проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру програма Прилика плус, а који финансира Влада Швајцарске, почетком седмице у Зворнику и Бихаћу представљени су резултати истраживања чији је циљ процјена материјалних, техничких и стручних капацитета средњих стручних школа и предузећа како би се могла идентификовати она предузећа која су спремна да сарађују са школама у процесу реализације практичне наставе. 
Истраживање које је међу привредницима и средњим школама у регији Бирач проведено током протеклих два мјесеца, показало је да не постоји трајна и функционална веза између образовних институција и привреде, те да је неопходно укључити представнике послодаваца у израду уписне политике. 
Од 34 анкетирана предузећа у општинама Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац, Сребреница и граду Зворнику, само пет прима ученике на практичну наставу. Као главне разлоге за непостојање квалитетне везе између образовних институција и привреде, испитаници наводе лошу комуникацију са школама, недостатак капацитета и правне регулативе за регулисање ученичке праксе. 
Слична ситуација је и на подручју Унско-санског кантона. Резултати истраживања показали су да скоро 90 одсто анкетираних предузећа у овом кантону тренутно не прима ученике на практичну наставу, а двије трећине од 118 анкетираних предузећа није спремно да прими ученике на праксу. 
Истраживање проведено у оквиру пројекта COTON представља полазну основу за наставак активности у приближавању привреде и струковних школа, те реализацију ученичке праксе у погонима локалних предузећа. Информације прикупљене о капацитетима струковних школа и препоруке које буду дефинисане након завршетка активности у вези са развојем едукације одраслих, биће искориштене у другој фази пројекта као основа за унапређење квалитета практичне обуке у стратешким занимањима.