Туризам развојна шанса за Српску

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је у Андрићграду 20. јуна округли сто о теми „Развој туризма у Републици Српској уз подршку развојних агенција“. Осим представника РАРС-а, на округлом столу учествовали су и представници Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, Развојне агенције Србије, Туристичке организације РС, општине Вишеград, представници локалних развојних агенција из Републике Српске и регионалних развојних агенција из Србије, универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву.
Учесници округлог стола разговарали су о улози развојних агенција у развоју туризма, као и улози туризма у локалном и регионалном развоју, као и могућностима заједничке прекограничне сарадње у области туризма. Представници Олимпијског центра Јахорина, развојних агенција Српске и Србије из Требиња, Ужица и Крушевца представили су  добре праксе, а о улози туризма у развоју уопште говорили су професори са универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци. Туристичке потенцијале Републике Српске представила је Туристичка организација РС.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић истакао је овом приликом да је туризам брзорастућа привредна грана свуда у свијету и да је то највећа развојна шанса и за Републику Српску.
Он је нагласио да развојне агенције имају добре капацитете за писање пројектних приједлога из области туризма посебно према међународним донаторима што је добра прилика за добијање средстава из међународних фондова.
-Андрићград је одлична локација, туристички бренд у близини границе са Србијом и зато смо овдје. Уз подршку академске заједнице и уз добре праксе колега разматрамо како да ставимо све капацитете у пуну функцију развоја туризма – рекао је Ђукић.
Виши савјетник регионалне развојне агенције „Златибор“ из Ужица Мирослав Ивановић рекао је да су регионалне развоје агенције у Србији препознате као кључни носиоци пројектног развоја туризма.
Директор вишеградске Туристичке организације Оливера Тодоровић навела је да је општина Вишеград својим стратешким развојним плановима показала да туризам спада у развојне шансе и да им је дала предност.
Она је изразила очекивање да ће у сарадњи са регионалним развојним агенцијама бити пронађен начин да се побољша туристичка инфраструктура и тако унаприједе садржаји који су неопходни.