Тим „Енергија“ најбољи иноватор у 2009. години из Републике Српске

Најбољи иноватор у 2009. години из Републике Српске је тим „Енергија“, на челу са Драганом Тешићем, за иновацију алтернативне енергије за напајање базних станица.
Њему је, на финалном такмичењу и проглашењу побједника у технолошким иновацијама, одржаном 17.12.2009. године у Београду, припала новчана награда од 13.000КМ.
Друго мјесто и награда од 9.500 КМ припала је тиму „Љекобиље“, који предводи Слободанка Чомић, за увођење у органску производњу и плантажирање садница смиља.
Треће мјесто и награду од 7.000 КМ освојио је тим „Бонем“, на челу са Марком Добрњцем, за иновацију соларни колектор.
Из Србије, прво мјесто и награда од два милиона динара, припала је новосадском тиму „Тајфун“ за симулатор у стварном времену, који омогућује скраћену обуку особља и вршење скупих и опасних истраживања ван лабораторијских услова.
На другом мјесту је тим „Вебинар“, за софтвер интерактивног учења преко интернета, док је тим „ДМС“ освојио треће мјесто за софтвер који побољшава дистрибуцију електричне енергије. На четвртом мјесту је тим „Гопее“ за лаки бетон који штеди топлотну енергију до 30 одсто, на петом мјесту је тим „Молекул“ за синтезу активних материја отрова за пацове, глодаре, мишеве и на шестом мјесту је тим „Биофизика“ за иновацију у магнетотерапији која омогућава обнову тврдих и меких ткива и регенерацију хрскавице.
Финалном такмичењу и проглашењу побједника присуствовао је и министар науке и технологије РС, Бакир Ајановић, као члан жирија на чијем челу је био потпредсједник Владе и министар науке Србије, Божидар Ђелић.
Проглашењу побједика присуствовао је и помоћник министра науке и технологије РС, Гордан Вукелић.
Организатори такмичења за најбољу технолошку иновацију су Министарство за науку и технолошки развој Србије, Факултет техничких наука из Новог Сада, Министарство науке и технологије РС, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа РС, Привредна комора Србије и Радио-телевизија Србије.