Субвенције извозницима

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске потписало је уговоре о додјели субвенција за подстицај извоза са 110 од укупно 215 домаћих привредних субјеката који су испунили услове јавног позива, за шта је Влада РС издвојила 14 милиона КМ.
Ресорни министар Жељко Ковачевић рекао је да се на јавни конкурс пријавило 334 предузећа, што је рекордан број, те да ће сутра бити потписано преосталих 105 уговора.
Он је додао да су општи услови за добијање подстицаја да предузеће има сједиште на територији РС, да се бави производњом или производно-улужном дјелатношћу, да је у прошлој години остварило извоз, те да је оправдао утрошак средстава подстицаја извоза по конкурсу из претходних година.
Услови за предузећа су и да нису корисници бесповратних средстава у текућој години по истом основу, да немају неизмирене доспјеле пореске бавезе и неисплаћене нето плате, да поштују прописе из области радних односа, запошљавања и заштите на раду рекао је Ковачевић.
Према његовим ријечима, корисници субвенција могу бити и нови извозници уз услов да имају уговорене извозне послове у текућој години, док привредни субјекти из области прераде дрвета морају имати пријављене пројекте у области производње у више фаза.
Миле Савачић, представник дрвопрерађивачког предузећа „Стандард“ Прњавор, које је добило подстицај од 232.000 КМ, рекао је да ће та средства бити уложена у проширење производње, јер предузеће ове године почиње четврти инвестициони циклус.
Ова средства ће нам добро доћи да бисмо могли да се боримо на свјетском тржишту, а планирамо да изађемо на тржиште РС, јер смо до сада били оријентисани искључиво на извоз рекао је Савачић. (СРНА)