Спремни за радна мјеста

Ученици угоститељског занимања ЈУ СШЦ “Петар Кочић” Зворник, смјер кувар, јуче су у ресторану Мотела “Централ” положили практични дио матурског испита и том приликом показали умијеће у припреми предјела, главних јела и десерта, а комплетан мени је осим школској комисији био изложен за дегустацију гостима. Све припреме, као и намирнице за припремање хране ученицима су обезбијеђени кроз пројекат “Практична настава на радном мјесту”. Пројекат се реализује у оквиру Програма „Прилика Плус“ којег подржава Влада Швајцарске а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС), док је Градска развојна агенција Источно Сарајево (РАИС)  партнер за Сарајевско-зворничку регију.
Директор агенције, Младенка Пандуревић истакла је да је извођење практичног дијела матурског испита вид промотивних активности пројекта чији је значајан дио већ реализован.

– У оквиру споразума са локалном управом, школом и угоститељским објектима гдје ученици изводе праксу, обезбијеђена је едукација за запослене како би правилно пратили извођење практичне наставе. Данас смо видјели колико су ова дјеца научила, а посебно ми је задовољство да су челни људи Града Зворника могли да виде шта ученици знају, односно да су квалификовани за посао – рекла је Пандуревићева и додала да ће почетком наредне школске године бити завршен и други дио пројекта у оквиру којег ће школа добити опрему за извођење практичне наставе.
Директор ЈУ СШЦ “Петар Кочић” Биљана Писић истакла је да је овај вид интерактивне практичне наставе показатељ да се настава не мора изводити само у учионици.

– Драго ми је да су ученици показали да су током школовања научили све што је потребно за рад у једном ресторану на мјесту кувара. Ми се трудимо да сваке године кроз овакве активности афирмишемо занимање кувар јер сви ови ученици имају сигурно запослење након завршетка школовања. Стога и не чуди да смо имали велико интересовање прошле године за ово занимање, а у плану нам је да ове године, ако будемо имали интересовање за два одјељења, пошаљемо захтјев ресорсном министарству за додатни упис и другог одјељења кувара – рекла је Писићева, која се посебно захвалила Драгану Божовићу, власнику Мотела “Централ” који им је бесплатно уступио ресторан за извођење практичног дијела испита из куварства.
Извођењу интерактивног полагања практичног дијела испита присуствовали су професори ЈУ СШЦ “Петар Кочић” Зворник, чланови Школског одбора, представници Градске управе, представници Програма Прилика Плус, Градске развојне агенције Источно Сарајево, те представници угоститељских објеката као потенцијалних послодаваца и други гости.