Спремни за припрему и провођење пројеката

Нова група од 10 полазника успјешно је завршила обуку из области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката коју је Развојна агенција Републике Српске организовала протекле седмице у Бањој Луци. У тродневној обуци учествовало је 10 полазника, представника општина Лакташи, Источни дрвар и Језеро, затим локалне развојне агенције из Српца и Зантаско-предузетничке коморе Републике Српске.

Циљ обуке је јачање капацитета запослених у једницама локалне самоуправе и локалним развојним агенцијама, као и другим инсттуцијама и организација које желе проводити пројекте.

– Након обуке, јединице локалне самоуправе и институције добијају оспособљен кадар, који у складу са потребама, самостално или у пројектном тиму, може да идентификује и развија пројектне приједлоге и кандидује их према различитим донаторским организацијама и институцијама – рекла је Марица Берић, руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништвау Развојној агенцији Републике Српске.

Она је истакла да је Агенција задовољна резултатима 17 обука колико их је од 2015. године проведено широм Републике Српске. Обучено је више од 300 полазника из преко 40 јединица локалне самоуправе, а само у овој години проведено је 6 обука у Билећи, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Приједору и Бањој Луци.

У прошлој години 19 јединица локалне самоуправе реализовало је 40 пројеката у вриједности око 8,5 милиона КМ који су се односили на област малих и средњих предузећа и локални економски развој.

Маријана Кнежевић из Занатско-предузетничке коморе Српске рекла је да је ова комора у пројекту Развојне агенције видјела велику прилику да самостални предузетници, као и комерцијална газдинства унаприједе свој рад.

– Имамо 21.000 самосталних предузетника и то је огроман потенцијал који треба да искористимо. Оваква обука ће им омогућити да што лакше изађу на тржиште, а оваквим пројектима и обуке и помоћ у брендирању неких производа, рекламирању и комуникацији – рекла је Кнежевићева.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Србац Вања Шарић сматра да обука представља одличан начин да малим и средњим предузећима буду обезбијеђени извори финансирања за даљи развој.