Семберски привредници заинтересовани за бесповратна средства

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и бијељинска Агенција за развој малих и средњих предузећа данас су у овом граду организовале презентацију четвртог јавног позива за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге.
Марко Какућа из Агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске, који је и члан пројектног тима „Челенџ“ програма, позвао је иновативна мала и средња предузећа из БиХ да конкуришу за додјелу грантова из овог програма.
„Средства могу добити оне компаније која послују од шест до 24 мјесеци и могу да конкуришу за средства до 10.000 евра, односно она предузећа која обављају пословну дјелатност више од 24 мјесеца и могу да конкуришу за средства до 30.000 евра“, рекао је Какућа новинарима.
Какућа је подсјетио да су у оквиру овог програма до сада спроведена три јавна позива, а резултати прва два показују да су средства добила укупно 58 пословних субјеката.
„Укупан износ средстава издвојен из `Челенџ` програма је око 1,3 милиона евра и креирано је око 300 нових радних мјеста“, рекао је Какућа.
Он је навео да се тренутно спроводи процес уговарања за кориснике трећег јавног позива и у оквиру њега помоћ би требало да добије око 50 компанија.
„За овај позив привредним субјектима су на располагању индикативна средства од око 800.000 евра, тако да очекујем да ће за привредне субјекте са подручја Семберије он бити одговарајући“, рекао је Какућа.
Директор бијељинске Агенције за развој малих и средњих предузећа Славиша Јовановић рекао је да је циљ оваквих презентација помоћ пословним субјектима на начин да им се приближи могућност да дођу до средстава.
„Настојимо да им помогнемо да дођу до финансијских средстава како би могли да шире своју производњу и своју дјелатност“, рекао је Јовановић.
Он је додао да ће Агенција града Бијељина, у оквиру својих могућности, свим предузећима која прођу на овом јавном позиву у наредној години обезбиједити 10 одсто од инвестиције коју буду пријавили.