Седам компанија из Србије заинтересовано за улагање у Републици Српској

Моја очекивања од данашњег састанка су велика, јер очекујем конкретне договоре о инвестирању у пограничном дијелу Републике Српске и Србије, у слободним зонама које су формиране од Братунца до Бијељине, изјавио је премијер РС Радован Вишковић.

На састанку у Привредној комори Србије о могућностима улагања у РС Вишковић је рекао и да су представници седам компанија који су били присутни на састанку изразили конкретну заинтересованост за инвестирање, да ће с њима бити обављени посебни разговори, а за једном компанијом ће бити потписан уговор о улагању.

Састанку су присуствовали представници 40 српских компанија, а Вишковић није рекао с којом ће компанијом бити потписан уговор, али је навео да она већ има погон за производњу стамбених контејнера у Сребреници.

– Сада ће направити фабрику за производњу профила за те контејнере у Братунцу, у слободној зони поред моста Братољуб – рекао је Вишковић.

Он је подсетио да је иницијатива за јачање привредне сарадње Србије и РС договорена прије годину дана на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем.

– Жеља нам је да на тај начин у пограничном подручју запослимо људе и да их заџимо у њиховим мјестима, како не би долазили у Београд, Нови Сад, Бијељину или Бањалуку – објаснио је Вишковић.

Министар финансија Србије Сниниша Мали подсјетио је да је Србија највећи инвеститор у РС, те навео да је од 2019. године 148 правних лица основано у РС, а да су оснивачи фирме из Србије.

– То није мали број, али може то још боље и још више. Зато овакви скупови служе – рекао је Мали уз оцјену да привредно повезивање и инвестиције не могу да се реализују без добре инфраструктуре и подсјетио је да Србија и РС имају заједничке инвестиције у аутопитеве, хидроелектране и аеродром у Требињу.

Мали је позвао компаније из Србије да наставе да улагажу у Српску.

Извор: ba.ekapija.com