Challenge to Change

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Sida/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програм. Проводиће га Развојна агенција Републике Српске (РАРС) и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.
У Босни и Херцеговини постоје многе пословне идеје које се не могу реализовати због недостатка дисперзије капитала. С обзиром на тренутну ситуацију у БиХ, Sida је препознала потребе за развој новог инструмента подршке иновацијама  и развоју бизниса и подржала успостављање Challenge програма у Босни и Херцеговини.
Укупни буџет Challenge to Change програма је 30 милиона шведских круна, око 3,2 милиона ЕУР.  C2C ће бити отворен за МСП из цијеле БИХ, али и Шведске, као и startupe који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до повећања броја запослених, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ. Компаније које задовоље успостављене критеријуме моћи ће добити грант средства у износу максимално 30.000 евра, што представља  50% укупне инвестиције. Први јавни позив објављен је 28. априла 2017. године. Предвиђено је да до краја провођења пројекта буде објављено укупно шест јавних позива за грант средства (по два годишње).
Постоји значајна бх. дијаспора у Шведској, са великим интересом да допринесе развоју Босне и Херцеговине, тако да ће кроз C2C бити истражена и могућност кориштења искустава бх. дијаспоре у Шведској.
Надамо се да ће C2C програм допринијети повећању броја запослених, учешћу жена у економском развоју, као и свеукупном економском расту.

Више о пројекту и актуелним јавним позивима можете пронаћи ОВДЈЕ.