Сајам занимања повезује образовање и привреду

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа подржала је организацију првог Сајма занимања који ће се одржати 20.маја у спортској дворани Борик у Бањој Луци. Организатор сајма је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подршку је дала и Унија удружења послодаваца РС.
Средње школе са подручја регија Бања Лука, Приједор и Добој представиће на сајму све струке у Републици Српској, а у оквиру њих и најатрактивнија занимања како би се ученици деветих разреда средњих школа и њихови родитељи могли упознати са оним шта школе нуде, али и за којим струкама и занимања тржиште рада исказује највећу потребу.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је на данашњој конференцији за медије у Бањој Луци да се Агенција са задовољством укључила у организацију сајма јер је он дио активности које се проводе са циљем чвршћег повезивања привреде и образовања.
– На тржишту рада постоји својеврстан парадокс, а то је да на једној страни имамо доста школованих а незапослених људи, а на другој страни послодавце којима недостаје квалификована радна снага. Школујемо, напримјер, економске техничаре, а требају нам возачи, или образујемо саобраћајне техничаре а тржиште вапи за вариоцима. Морамо престати са таквом праксом, мијењати амбијент и афирмисати она занимања која требају послодавцима како бисмо скратили младим људима вријеме чекања на посао. На тај начин ће доћи до развоја привреде и смањења незапослености – рекао је Ђукић.
Он је истакао да је Агенција кроз пројекат COTON, који подржава Влада Швајцарске, анализирала која су недостајућа занимања у Републици Српској и почела да укључује реални сектор у планирање уписне политике. Ђукић је додао да није срамота бити занатлија и да постоје бројни примјери успјешних предузећа која су настала на занатским радионицама.
Помоћница министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић Ћућић рекла је да циљ сајма да увеже образовање и тржиште рада.
– Ученици деветих разреда моћи ће да разговарају са професорима средњих школа и представницима стручних служби, као и привредницима који ће говорити о карактеристикама одређених занимања. Осим сајма, биће организован низ догађаја који ће омогућити интеракцију ђака и привреде. Ученицима деветих разреда и њиховим родитељима по први пут смо отворили врата свих средњих школа прије првог уписног рока – нагласила је Ћућићева.
Она сматра да је ово први корак у оквиру великог процеса који ће се догодити у вези са професионалном оријентацијом јер Министарство жели да се прилагоди тржишту рада и да, осим занимања које жели да осавремени, уведе нова занимања.
Потпредједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да је сајам почетак промјене свијести и порука родитељима и дјеци да више размишљају о предузетништву, јер се и од заната може добро живјети.