Сарадња агенције Преда и Општине Приједор

Агенција ПРЕДА-ПД и општина Приједор заједно већ 5.-ту годину за редом, проводе пројекат «Предузетничке обуке младих». У реализацију пројекта се и ове године се укључила и Њемачко друштво за техничку сарадњу-ГТЗ. Такођер напомињемо, да се исти проводи уз подршку Министарства просвјете и културе, Министарства индустрије, енергетике и рударства, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС те осталих релевантних институција.
Обзиром на претходна искуства у реализацији овог Пројекта, те велику заинтересованост омладине и средњих школа за ову тему, сматрали смо да би овакав пројекат био од значаја за цијелу регију.
Ове године иницијатива за регионализацијом Пројекта је добила подршку те су у реализацију истог укључене, поред општине Приједор, и општине Нови Град и Козарска Дубица. На овај начин пружиће се шанса ученицима завршних разреда средњих школа из поменутих општина, да развијају своје пословне идеје и учествују на поменутом такмичењу.
Пројекат има за циљ подизање свјесности код младих о значају предузетништва за развој економије одређеног подручја, указивање на могућности које предузетништво нуди појединцу, те  пружање специфичних знања за планирање, покретање и вођење властитог бизниса (израда бизнис плана, истраживање тржишта, маркетинг, организација пословања, финансије, процес регистрације предузећа и предузетничке дјелатности).  
Провођењем такмичења у изради бизнис планова, код ученика се изграђује или појачава такмичарски дух, они се дубље уводе у проблематику пословног планирања, и наводе да размишљају озбиљно о пословној идеји коју би преточили у властити бизнис.   
На бази логике да што више људи размишља о покретању бизниса, више ће их и покренути, а што више их покрене бизнис, биће већи број оних који ће успјешно пословати (чији бизнис неће пропасти), као могући ефекат овог пројекта очекује се и покретање бизниса од неког од учесника обука, а нарочито учесника такмичења.
Овогодишњи пројектат се одвијао у 4 фазе:     
Прва фаза пројекта се односила на организацију и одржавање обука за професоре средњих школа, који учествују у пројекту.  
Обуку је  у току ове године прошло укупно 13 професора са подручја поменутих општина.
Друга фаза пројекта  је подразумјевала пренос стечених знања и израду бизнис планова од стране заинтересованих ученика завршних разреда средњих школа. Наиме, професори који су прошли обуке су у оквиру својих школа, а у склопу предмета Предузетништво, радили са ученицима завршних разреда средњих школа на разрађивању њихових пословних идеја, односно изради њихових бизнис планова, те кандидовању истих на школска такмичења.          
Оправданости иницијативе и позитивним ефектима покренутог пројекта, у прилог говори и чињеница да је у пројекту учествовало  укупно 366 ученика. Бизнис планове из општине Приједор је урадило 318 ученика, општине Нови Град 27 ученика  а из општине Козарска Дубица 21 ученика. 
Такођер напомињемо да су се сви кандидовани пословни планови односили на покретање производних дјелатности што, уз чињеницу да производне дјелатности генеришу највећа запошљавања, сматрамо посебним успјехом.
Трећа фаза пројекта подразумјевала је организовање такмичења на нивоу средњих школа поменутих општина, те избор најбоља 2 бизнис плана која су се испред сваке од школа кандидовала за регионално такмичење (општине Приједор, Нови Град и Козарска Дубица).
Четврта фаза пројекта  је подразумјевала организовање такмичења на регионалном нивоу, избор најбољег бизнис плана.
Свечано проглашење побједника такмичења и  додјела награда ученицима чији су бизнис планови изабрани као најбољи на регионалном такмичењу, али и побједничкој школи одржава се у склопу манифестација Дана општине Приједор, 20. маја. 2009. године, са почетком у 11: 00 часова у просторијама Позоришта „Приједор“ у Приједору.