РС преговара са текстилном компанијом Yumco о отварању додатних погона

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је у понедељак, 19. јула, текстилну компанију Yumco у Врању гдје се састао са генералним директором компаније Браниславом Трајковићем, саопштено је из тог министарства.

Циљ данашње посјете била је могућност за интензивирање постојеће сарадње и наставак улагања Yumca у текстилни сектор Републике Српске, а током сусрета се разговарало о досадашњим активностима водеће текстилне компаније из Србије и будућим плановима који ће се огледати у отварању нових производних погона у Српској.

– Наша сарадња је у протекле двије године била интензивна и на обострано задовољство. Оно што нам је у будућности циљ јесте да кроз заједничку сарадњу обезбједимо тржиште широм Европе и свијета и ту ћемо наступати заједничким снагама и на тај начин реализовати отварање нових погона Yumca у Републици Српској – рекао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Министар Петричевић је овом приликом истакао да јеидеја да се нови погон отвори у Херцеговини, с обзиром да на овом подручју постоји искуство и традиција текстилне индустријеи гдје већ постоји радна снага може одговорити захтјевима текстилне индустрије.

Он је додао да се, након посљедње заједничке сједнице влада Републике Србије и Републике Српске, сарадња продубљује и да је у току реализација пројекта улагања у инфраструктуру Подриња, што ће бити од користи становништву са обје стране Дрине, те навео да је, у циљу привлачење инвеститора и економског развоја овог краја, за ове намјене издвојено 10,5 мил ЕУР.

Такође, Петричевић је указао и на могућност сарадње са врањском компанијом Симпо, с обзиром на чињеницу да дрвна индустрија има велики удио у привреди Републике Српске.

Бранислав Трајковић, генерални директор компаније Yumco је подсјетио да је почетком 2020. године, уз посредовање предсједника Републике Србије Александра Вућића Yumco отворио фабрику у Дрвару, у коју је уложено 500.000 ЕУР и гдје је запослено 100 радника.

– Од тада ми имамо изузетно добру сарадњу са Владом Републике Српске, конкретно са Министарством привреде и предузетништва Републике Српске. Заједничку сарадњу сваког дана побољшавамо, у смислу административне помоћи, помоћи у тражењу тржишта, не само у Републици Српској и Босни и Херцеговини, него и шире, тако да ћемо ту сарадњу наставити у наредном периоду – рекао је Трајковић.

Извор: ba.ekapija.com