Регионално тржиште за КПГ из Зворника – „Прво гасно друштво“ нуди цјеновно најприхватљивији енергент

„Прво гасно друштво“ у Зворнику је највећи произвођач компримованог природног гаса (КПГ) у Републици Српској. Из станице за производњу компримованог природног гаса, која се налази у фабричком кругу компаније Алумина већ четврту годину се дистрибуира овај енергент великим индустријским постројењима у Републици Српској, Босни и Херцеговини и окружењу.

– Прво гасно друштво је компанија која је 2018. године почела са радом, а никла је из једне пословне идеје као заједнички привредни подухват Алумине и БЕДЕМ Енергy Солутионс из Панчева. Мисија предузећа је да тржишту БиХ и окружења, не само од Требиња до Бањалуке, понудимо природни компримовани гас као еколошки и ценовно најприхватљивији енергент – рекао је Душан Козић, директор Првог гасног друштва Зворник.

У Првом гасном друштву кажу да тренутно мјесечна продаја износи око милион и по кубика компримованог гаса са тенденцијом даљег раста, уз стално ширење мреже купаца.

Козић каже да је тржиште БиХ гладно енергента који је и најчистији и најјефтинији, те да приступ гасној мрежи у БиХ имају једино Зворник и Сарајево.

– Све остало тржиште БиХ нема приступ да гас прихвати са мреже и управо је то основна мисија Првог гасног друштва, да купцима који желе овај јефтини и еколошки најприхватљивији енергент доставимо до њих. То је читаво тржиште БиХ као и окружење. Црна Гора је наслоњена на БиХ, нема гасну мрежу, географски смо блиски градовима западне Србије, тако да снабдијевамо и Ваљево. Исто тако свим осталим купцима који гравитирају ка БиХ можемо понудити тај јефтини енергент – наводи Козић.

Компанија Алумина је у пројекат изградње станице за производњу компримованог природног гаса у Зворнику инвестирала више од 1,5 мил КМ, обезбеђених из текућег пословања, а потреба за овим енергентом наметнула се још прије осам година.

Игор Тадић, помоћник комерцијалног директора у Алумини каже да је отварањем стечаја у матичном предузећу у Фабрици глинице Бирач АД Зворник и прекидом сарадње са дугогодишњим пословним партнером из области снабдијевања гаса, компанија Алумина била је присиљена да практично самостално, а касније у сарадњи са предузећем које је оформила Влада РС, изађе на тржиште и врши набавку гаса.

– Изласком на тржиште увидели смо колико је трговина гасом специфична и колико су било какве флуктуације у односу на уговорене услове непожељне. Самим тим родила се идеја за диверзификацију тржишта гаса, односно проширење понуде, у смислу снабдијевања гасом потрошача, како би што правилније и са што мање нежељених ефеката имали производне ефекте у фабрици – рекао је Тадић.

Из те идеје, наводи Тадић, склопљен је уговор о пословно техничкој сарадњи са предузећем Прво гасно друштво д.о.о. Зворник. Компанија Алумина је уложила своје земљиште и обезбедила изградњу пратећег објекта и инфраструктуре, док је Прво гасно друштво обезбедило технологију, опрему и знање, које су до тада поседовали у трговини компримованим гасом.

Изградња станице за производњу компримованог природног гаса у фабричком кругу Алумине оправдала је очекивања, како у Првом гасном друштву, тако и у највећем зворничком колективу.

– Из неких квалитетних пословних разговора никао је заједнички привредни подухват, који би требао презентовати како једна моћна извозно орјентисана компанија даје благи подстрек малим компанијама – које стасају. Ево већ након четири године ми смо значајан партнер већини субјеката у Републици Српској, а Алумини поуздан партнер за неке резерве и застоје који се могу јавити свугде, па и код њих – каже Козић.

Тадић истиче да данас, након четири године рада и сарадње са Првим гасним друштвом може рећи да су задовољни, да је мисија испуњена.

– Прво гасно друштво је потпуно удовољило својој пројектованој мисији и ми уредно већ снабдијевамо комбинате као што је Тош челик Жељезара у Никшићу, снабдијевамо Алуминијски комтинат у Мостару, који дневно, сам, троши 30.000 кубика гаса, тако да смо поуздан и сигуран партнер, поготово што имамо лепе пројекције за стабилно ширење. Тренутно радимо са 30 људи, 10 камиона и око 20 мобилних складишта – рекао је Козић.