РАРС учествовао на „Balkan Venture Forum“-у у Тирани

У оквиру пројекта „Venture Initiative in the Balkan Europe“ – VIBE, у којем Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа учествује као партнер из БиХ, у Тирани је 14. и 15. новембра одржан четврти по реду „Balkan Venture Forum“. Ријеч је о инвестиционом форуму који је пружио прилику предузетницима из региона да се повежу са међународним инвеститорима и пословним партнерима.
На форуму се представило 28 предузетника из региона који су настојали да се повежу са међународним инвеститорима и пословним партнерима. Сви они су своје пословне приједлоге представили међународном жирију настојећи да их убиједе зашто ће њихова компанија да постигне међународни успјех и зашто инвеститори треба да инвестирају и помогну им да оставре своје циљеве. Побједницима је проглашено седам компанија које ће наставити учешће на „European Venture Contest“, највећем европском такмичењу за „high-tech“ предузетнике који траже инвестициони капитал. Као добитници награде они су аутоматски одабрани за престижни „European Venture Summit“ који ће се одржати 9. и 10. децембра у Дизелдорфу. Самит је финале и тачка окупљања за око 120 нагађених компанија и више од 100 инвеститора ризичног капитала.
У оквиру форума одржани су и говори и панел дискусије о томе како приступити међународним фондовима и изградити међународну компанију. Истакнуто је како је потребан одређени начин размишљања, одлучности и стално прилагођавање за раст компаније од идеје до међунадно конкурентног бизниса.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа учествовао је у раду форума као члан међународноиг жирија и модератор једне од панел дискусија.
„Balkan Venture Forum“ организује „Balkan Unlimited“, фондација посвећена унапређењу предузетништва иновација, ризичног капитала и партнерства на Балкану, „Crimson Capital“, међународни лидер у развоју нових тржишта и „Europe Unlimited“, највећа европска мрежа иновативних компанија и инвеститора ризичног капитала.
Три претходна форума, одржана у Скопљу, Београду и Софији окупила су преко 1.000 учесника. Наредни форум биће одржан у Републици Српској у мају наредне године.
„Balkan Venture Forum“ један је од главних циљева пројекта „Venture Initiative in the Balkan Europe“ – VIBE, који суфинансира Европска унија у оквиру Порграма за транснационалну сарадњу Југоисточна Европа.