РАРС препознатљива на мапи Interreg програма

Након три успјешно реализована пројекта који су суфинансирани из средстава Interreg Дунавског транснационалног програма, Развојна агенција Републике Српске учествовала је и на годишњој конференцији „Interreg Annual Event“ која је одржана од 25. до 27. октобра 2023. године у шпанском граду Сантјаго де Компостела. Конференцију је организовао „DG REGIO“ – Генерални директорат за регионалну и урбану политику Европске комисије.

Циљ конференције био је да окупи све Interreg програме сарадње како би се разговарало о провођењу Interreg програма. Догађај је био прилика да се разговара о важним темама за тренутне програме као и о наредним финансијским перспективама.

Представница Развојне агенције Републике Српске, руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва Марица Берић, учествовала је у сесији  посвећеној цјеложивотном учењу и преквалификацији која је организована поводом Европске године вјештина, а имала је за циљ да нагласи како Interreg доприноси развоју вјештина на великим територијама и пограничним регионима, како програми могу да се позабаве недостатком вјештина и задрже радну снагу.

У том контексту, она је представила искуства и резултате пројекта „Изградња  дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars чије је провођење Развојна агенција Републике Српске завршила прошле године. Овај пројекат наишао је на изузетно добар пријем код особа старије животне доби јер је развио ефикасне алате за унапређење дигиталних вјештина ове популације и омогућио њихово лакше запошљавање и самозапошљавање. У реализацији пројекта су, такође, биле укључене све релевантне институције од пружаоца тренинг услуга, посредника у запошљавању до доносиоца одлука.

Учесници радионице, међу којима су били и представници Европске комисије, Шпаније, Португала, Естоније, Мађарске и других земаља Европске уније, вјерују да ће искуства из овог пројекта итекако бити корисна свим земљама које желе креирати ефикасне системе подршке запошљавању кроз едукацију и тренинге за стицање оних вјештина које тржиште данас тражи. Она ће, такође, Европској комисији послужити и у програмирању наредних програма подршке будући да је за ове сврхе у периоду 2021-2027. намијењено 398 милиона евра помоћи.

У оквиру конференције одржано је и такмичење „Interreg Slam 2023“ који је у овој Европској години вјештина фокусиран на то како сарадња може допринијети развоју нових вјештина, посебно за младе. Овогодишњи побједник је пројекат Научно-технолошког парка Нови Сад UPDATE који је освојио и награду у категорији друштвених мрежа. Овај пројекат је такође финансирао Програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија, а у конкуренцији је било чак 30 пројеката.

За учеснике конференције организована је и посјета пројектима сарадње еурорегије Галиција-Северни Португал GNP и AECT. Циљ ове пионирске иницијативе је да обнови и промовише стварање нових процедура за оптимизацију административног управљања на свим нивоима.