РАРС потписала Споразум о европском партнерству са војвођанским фондом“Европски послови“

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Слободан Марковић и директор војвођанског фонда „Европски послови“, Предраг Новиков, потписали су данас у Новом Саду Споразум о европском партнерству. Смисао Споразума јесте заједнички наступ када је ријеч о конкурисању Војводине и РС за средства фондова ЕУ, посебно оних који подстичу бизнис, односно запошљавање.
Од данас крећемо у заједничку офанзиву на европске фондове и на први јавно објављени позив из неког од њих заједнички ће аплицирати Фонд и Агенција. Волио бих да то буду она средства која помажу мали бизнис, односно оне послове који су настали развојем нових технологија, а посебно због чињенице што је РС обезбиједила све европске инструменте подршке за њихов развој и запошљавање људи у тој области рекао је након потписивања Споразума, Слободан Марковић.
На питање новинара колико је новца из европских фондова ушло у РС путем Канцеларије за европске послове у Бриселу, Марковић је рекао да се профит тек очекује.
Канцеларија РС у Бриселу досад се због разних негативних околности у БиХ позиционирала само политички. У сједишту ЕУ успјели смо, међутим, да РС препознају као самосталну економску регију, а конкретну корист од постојања Канцеларије очекујемо до краја године навео је Марковић.
Предраг Новиков је нагласио да ће Споразум омогућити заједнички наступ РС и Војводине према фондовима који омогућавају отварања нових радних мјеста.
Регионална сарадња је главни инструмент економске политике, а споразум нуди заједнички наступ према средствима европских фондова, која омогућавају отврање нових радних места у РС и покрајини додао је Новиков истакавши да је данас постигнут договор и око заједничког наступа код европских фондова када је у питању енергетика.
Осим енергетике, намјеравамо да из европских, и наравно сопствених извора, промовишемо нове технологије, економско повезивање, сарадњу малих и средњих предузећа, а нарочито рурални развој у РС и Војводини истакао је Новиков. (СРНА)