РАРС партнер у пројекту успостављања менторинг услуга за МСПП

Представници Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа присуствовали су у сриједу свечаном обиљежавању почетка реализације пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2, 2017-2020” који реализују Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) и Развојна агенција Србије у сарадњи са РАРС-ом и другим развојним агенцијама из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.
Пројекат се односи на унапређење стандардизоване услуге менторинга у Србији, као и наставак трансфера српске експертизе на пољу менторинга у Црној Гори, БиХ и Македонији, уз подршку јапанских експерата.
JICA је већ дуже од 40 година ангажована на развоју МСПП у бројним земљама свијета и има искуство од преко 470 пројеката, док је тренутно 30 у току.  Драго нам је да ћемо ово искуство наставити да примјењујемо и у даљем развоју менторинга у региону Западног Балкана. Кроз нову фазу пројекта, JICA ће увести и КАИЗЕН метод у постојећу услугу менторинга са циљем да МСПП уз контролу квалитета унапреде и сопствену продуктивност  – истакао је господин Тошијуки Накамура, генерални директор Сектора за индустријски развој и јавну управу JICA.
Такође, додао је да JICA увијек наглашава да су међусобно разумјевање и повјерење кључ за успјех свих пројеката, те изразио задовољство што ће сви учесници пројекта заједнички радити управо на креирању још бољих услова за развој МСПП сектора у овом региону.
Директор Сектора за планирање и развој Развојне агенције Србије Ана Жегарац истакла је да је истраживање ове агенције о значају менторинг подршке у Србији показало да је чак 98% корисника изразило жељу да добије додатну менторску подршку, а 90% је истакло да су уз помоћ подршке ментора унаприједили своје пословање.
У наредне три године, уз подршку JICA и сарадњу са регионалним развојним агенцијама имамо могућност да МСПП у Србији пружимо унапређену услугу менторинга и да заједно са партнерима та знања проширимо и примјенимо и у  Босни и Херцеговини, Црној Гори и Македонији – рекла је Жегарац.