Разговарано о јачању сарадње са локалним развојним агенцијама и локалним заједницама

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је јуче у Бијељини редован годишњи координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и локалних заједница у Републици Српској. Састанку је присуствовао и помоћник министра за мала и средња предузећа Зоран Савић. Циљ састанка је да се анализирају резултати сарадње у протеклом периоду и размотре могућности даље сарадње.
Представници Агенције представили су овом приликом најзначајније активности које пружају могућност сарадње у наредном периоду, а своје активности представиле су и локалне развојне агенције из Источног Сарајева, Добоја и Челинца. Помоћник министра говорио је о активностима ресорног министарства и Владе РС на даљем побољшању привредног амбијента.
Према ријечима директора Агенције Маринка Ђукића, у претходном периоду најинтензивнија сарадња остварена је са локалним самоуправама које имају развијеније капацитете за локални економски развој и које су се најлакше могле укључити у активности и пројекте Агенције.
„Да бисмо интензивирали сарадњу између Агенције и јединица локлане самоуправе и даље морамо радити на јачању њихових капацитета. Једна од активности коју Агенција проводи у том правцу и са којом ћемо наставити, је обука за припрему и провођење пројеката према ЕУ методологији. У протеклом периоду провели смо 7 обука које је успјешно прошло 145 полазника из 34 локалне заједнице и као резултат имамо 22 одобрена пројекта вриједна око 1,5 милиона КМ. Мислимо да је то добар резултат“ – истакао је Ђукић.
Он је такође додао да је потребно радити на успостављању међуопштинске сарадње, наводећи као један од модела оснивање међуопштинских развојних агенција.
Ђукић је истакао да ће Агенција, кад год је то могуће, укључивати локалне развојне агенције и локалне заједнице у пројекте које проводи, истичући добар примјер такве врсте сарадње кроз активности пројекта Прилика плус који Агенција проводи уз подршку Владе Швајцарске.
Директор Агенције предложио је присутнима организовање студијске посјете пословној зони у Пећинцима (Србија) као примјеру добре праксе у овој области, а било је приједлога и о организовању конференције или радионице о теми успостављања и развоја кластера.
Такође је истакнута могућност чвршће сарадње у оквиру активности које обухвата Европска мрежа предузетништва, првенствено кроз организацију пословних сусрета.