Развојне шансе Републике Српске у инвестицијама у инфраструктуру и енергетику

Министарка финансија РС Зора Видовић изјавила је на Првој инвестиционој конференцији Инвестиционо развојне банке РС одржаној у Лакташима да је оптимиста по питању економског опоравка Републике Српске послије пандемије, посебно раста индустријске производње и спољнотрговинске размјене, те да до краја године очекује раст бруто домаћег производа за 4 до 4.5%.

У обраћању током панела „Изазови привређивања у Републици Српској“, министарка је навела да изазови стварају шансе, те да Република Српска може направити већи економски напредак уколико се искористе постојеће прилике које су створене током изазова који је донијела појава пандемије.

Она је нагласила да основна водиља треба да буду инвестиције и домаће и иностране, издвојиши области инфраструктуре, која подиже на виси ниво квалитет пословног амбијента, енергетику, али и тржиште капитала.

– Тржиште капитала постаје профитабилна област, стална су кретања капитала, а Република Српска има шансу да привуче фондове, због чега Министарство финансија Републике Српске интензивно ради на измјени Закона о тржишту капитала који је на дневном реду наредне сједнице Народне скупштине- навела је министарка Видовић, додајући да би то могла бити шанса за нове инвестиције.

Говорећи о пословном амбијенту, министарка је најавила да Влада Републике Српске прави анализе с циљем да се од наредне године смањи ниво оптерећења на плате и смањи сива економија, те истакла да ће до краја године бити законски регулисано и увођење новог система фискализације по моделу Републике Србије, којим би био превазиђен застарјели систем и који би у знатној мјери сузбио сиву економију.

-Када би био смањен ниво сиве економије, умјесто раста од 2,1%, имали би сигурно раст бруто домаћег производа за 3.5% – оцијенила је министарка финансија, наводећи да су потребне системске мјере за рјешавање извора сиве економије, односно у појавама неевидентирања промета и непријављивања радника.

Министарка је додала да проблем представља и неопорезивање дивиденде, због чега долази до злоупотреба, а тај порез у Србији је опорезован стопом 15%. Она је додала да ће порез на дивиденду бити усвојен истовремено са Федерацијом БиХ.