Пројекат Акцелератор презентован на регионалној конференцији ЕЕН

Представници чланова Конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске (ЕУНОРС) присуствују тродневној регионалној конференцији Мреже, која је јуче почела у Порторожу (Словенија).
Координатор ЕУНОРС и руководилац одјељења Европске мреже предузетништва у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа Бојан Ћудић презентовао је овом приликом пројекат Акцелератор (ACCELERATOR), приступ финансијској компоненти.
Пројекат Акцелератор, односно „Развој акцелератора за обезбјеђење бољег приступа финансирању за иновативна МСП“, суфинансиран је од стране Европске уније кроз Интеррег Дунавски транснационални програм, из средстава ERDF и IPA фондова, а окупља 15 партнера из  9 земаља. Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа једини је партнер из БиХ у овом пројекту.
Сврха пројекта је олакшавање приступа средствима за финансирање иновација кроз побољшавање институционалних услова и везаних инструмената подршке за потребе развијања услуга акцелерације и везаног стратешког оквира за сарадњу на регионалном и програмском нивоу.
У изузетно садржајном дневном реду конференције, између осталог, резултате и достигнућа ЕЕН презентовао је Хозе Пуигпелат Валс из Агенције за развој малих и средњих предузећа ЕУ (EASME), док је визију и активности Мреже представио Иштван Немет из Европске комисије.
Другог дана Конференције, којој присуствују и представници свих конзорцијума земаља региона, одржан је и панел о начину на који Мрежа може помоћи компанијама да иновирају и прошире своје пословање на друга тржишта.
Трећег, посљедњег дана Конференције предвиђено је представљање подршке интернационализацији МСП Словеније, три примјера успјешне сарадње између ЕУ пројеката и ЕЕН, као и радионица о могућностима сарадње између чланова ЕЕН-а у југоисточној Европи.