Производња љешника најбоља пословна идеја

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић уручио је у петак награде најбољим пословним идејама развијеним у оквиру Акцелератор програма који је током маја и јуна реализован у Источном Сарајеву.

Прву награду у износу од 5.000 КМ добио је Борис Тешановић за пословну идеју „ECO Љешник Тешановић“, другу награду у износу од 3.000 КМ освојио је Стефан Лакић за пословну идеју „Mr Kofer“, а трећа награда у износу од 2.500 КМ припала је Катарини Стојчевић за пословну идеју Апотека „Стојечевић“. Пословна идеја  С.П. „Мементо“ – Услужно гравирање и израда слика на гранитним и порцуланским плочицама Брана Јеремића награђена је износом од  1.500 КМ, а додијељена је и једна неновчана награда  – плаћене књиговодствене услуге на период од годину коју је освојила Дијана Рајић са пословном идејом „DIS Plan“ – Планирање и пројектовање животне околине и простора.

„Акцелератор програм је један од стратешких програма Развојне агенције Републике Српске и најважнији за подршку почетницима у послу. У Источном Сарајеву га проводимо четврти пут и то је већ постала традиција“, рекао је овом приликом Ђукић.

Првонаграђени Борис Тешановић има само ријечи хвале за подршку коју је добио у оквиру Акцелератор програма.

„Знање и вјештине стечене кроз овај програм су веома значајне и помоћи ће ми да већ на јесен кренем са првом садњом. Након тога слиједи подизање расадника младих садница а онда и продаја љешника“, каже Тешановић.

Подршком кроз програм задовољни су и другонаграђени Стефан Лакић и трећепласирана Катарина Стојчевић.

„Моја идеја је успостављање туристичке платформе за проналазак угоститељских објеката и смјештаја. Већ је урађена веб-страница и мобилна апликација, а у наредном периоду планирам промоцију на друштвеним мрежама и успостављање партнерства за продају у другим земљама“, рекао је Лакић.

„Пошто сам нова у свијету предузетништва, учешће у програму је за мене било веома корисно. Планирам отворити апотеку која ће се бавити производњом персонализоване биљне козметике у зависности од типа коже и обољења“, појаснила је Катарина.

Акцелератор програм реализован је у сарадњи са Економским факултетом Пале, Градом Источно Сарајево, општинама у саставу града, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево и Заводом за запошљавање Републике Српске.

Бранко Короман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево нагласио је да је сваки пројекат који подржава привреду и отварање нових пословних субјеката добро дошао у Источно Сарајево и да Град даје свесрдну подршку овом пројекту.

„Ми ћемо и наредне године подржати овај пројекат а радићемо и на обезбјеђењу значајније финансијске подршке за наградни фонд како бисмо подстакли већи број потенцијалних кандидата“, истакао је Короман.

Према ријечима Дамјана Даниловића, продекана за наставу Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и факултет планира да искористи све расположиве капацитете како би се наредне године могао проширити фонд награда.

Свим учесницима програма уручене су захвалнице, а свечаном догађају присуствовали су представници свих институција партнера.