“Производња соларних система за гријање” најбоља пословна идеја

Душко Лечић из Требиња са пословном идејом “Производња соларних система за гријање” освојио је прву награду у износу од 3.500 КМ у оквиру Акцелератор програма који је Развојна агенција Републике Српске у протекла три мјесеца реализовала у Требињу. 

“Ради се о производњи соларних система за догријавање санитарне воде и за гријање. То је систем који би се монтирао на куће, прилагођен је малим домаћинствима, хотелима, ресторанима, угоститељским објектима. Због све већег пораста цијене енергената у Европи мислим да има простора за уштеду електричне енергије кориштењем ових система”, рекао је Лечић на јуче одржаном завршном догађају у Требињу.

Друго мјесто и награду од 3.000 КМ освојила је Јелена Поповић за пословну идеју “АПИ комора”, док је треће мјесто и награда од 2.500 КМ припало Мирослави Бодироги за пословну идеју “Природна козметика”.

“Правимо сапуне на бази 4-5- врста уља, разних путера, етеричних уља, уз додавање сувих биљака према типовима коже. Сапун нам је први јер је основа за његу а након тога иде производња крема, мелема, маслаца, путера, шумећих куглица итд”, истакла је Бодирога.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић истакао је задовољство квалитетом програма проведеног у Требињу.

“Гледајући број учесника и суштину њихових пројектних идеја ја сам веома задовољан. Цијеним да је најважнија ствар коју су полазници овдје добили знање, кроз 9 модула од стране искусних предавача. Важне су и награде које су добили али предност дајемо знањима која су стекли”, истакао је Ђукић.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је да Требиње учествује у реализацији Акцелератор програма други пут, те да је град овај пут издвојио 15.000 КМ у сарадњи са Фондацијом „Хелветас – Моја будућност“.

„Између ових 13 пословних идеја, 30 одсто је нових на тржишту и нису биле заступљене у Требињу и источној Херцеговини. С тим у вези, биће омогућена додатна подршка таквим пословним подухватима јер су извор будућих запошљавања“, навео је Бошковић.

Акцелератор програм у Требињу Развојна агенција Републике Српске реализовала је у сарадњи са  Градом Требиње, Развојном агенцијом града Требиња, општинама Билећа и Гацко и Заводом за запошљавање Републике Српске.  У њему је учествовало 13 појединаца и тимова а сви учесници освојили су вриједне новчане награде.