Проглашен побједник „Startup Weekend“-а

Синоћ је у Бањој Луци завршен „Startup Weekend“ који је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“ – свјетске кампање подизања предузетничке свијести која се ове године обиљежава од 12. до 18. новембра.
Побједник овогодишњег „Startup Weekend“-а, према оцјени стручног жирија, је тим у саставу: Петар Радуловић, Марија Радуловић и Миланка Максић из Бање Луке са идејом „Производња и прерада хељде“. Њима је припала награда у износу од 1.500 америчких долара коју је обезбиједила Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа уз помоћ Амбасаде САД у БиХ.
„Наша идеја је производња и прерада хељде на властитом пољопривредном газдинству на површини која се не обрађује. Учешће на „Startup Weekend“-у учврстило нас је у увјерењу да идеја има потенцијала. Већина младих данас хрли у градове, желе пронаћи запослење у некој институцији, а ми мислимо да је будућност у производњи и да се треба вратити селу. Ово је било фантастично искуство, организација је била одлична, а награда коју смо добили биће довољна да направимо први корак у реализацији нашег бизниса“, каже Петар Радуловић и напомиње да су сви чланови тима незапослени, те да им се отворила могућност да ријеше основно егзистенцијално питање.
Ове године „Startup Weekend“ је окупио  40 младих особа из свих крајева БиХ који су били организовани у осам тимова и окупљени око осам пословних идеја из области информационих технологија, производње и услуга.
„Startup Weekend“ организован је у сарадњи са Иновационим центром Бања Лука уз подршку Амбасаде САД у БиХ и УСАИД који је, као спонзор, додијелио и посебну награду – ИТ опрему у вриједности 2.000 КМ тиму у саставу: Бране Вуковић, Селма Ломигора, Виолета Вукомановић, Биљана Партало и Дајана Бјеловук који долазе из Бање Луке, Сарајева и Козарске Дубице, за идеју „он лајн систем за консултантске услуге“. Овај тим освојио је и пакет подршке за даљи развој идеје коју додјељује Иновациони центар Бања Лука у трајању од шест мјесеци.
„Наша идеја је настала на самом „Startup Weekend“-у. Намјера нам је да направимо онлајн систем за консултантске услуге. То значи да бисмо с једне стране имали консултанте који нуде одређене услуге на комерцијалној основи, а с друге кориснике којима те услуге требају. Нисмо очекивали ову награду, али након овог искуства вјерујемо да наша идеја има потенцијала и желимо покушати да је реализујемо. Учешћем на овом догађају сви смо профитирали јер смо добили нека корисна знања и остварили контакте који нам такође могу помоћи у реализацији идеје“, истиче Бране Вуковић.
Према оцјени организатора, овогодишњи „Startup Weekend“ у потпуности је оправдао очекивања.
„Без обзира на то што је само један тим награђен, сви учесници су побједници самим тим што су пријавом на овај догађај направили први најважнији корак у предузетништву – показали намјеру да желе бити дио предузетничког подухвата. Очекујемо да ће неке од ових идеја у будућности наћи пут до реализације у бизнис“, истакао је директор Републичке агнеције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић.
У протекла три дана са уцесницима „Startup Weekend“-a радили су ментори и фацилитатори из БиХ, Србије, Хрватске и Румуније.
Побједници „Startup Weekend-а“ биће промовисани у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“.
Генерални медијски покровитељ је РТРС, а медијски спонзор портал klix.ba.