Проглашени послодавци године за лица са инвалидитетом у Републици Српској

Предузећа “Слобода“ из Добоја, “Патриот“ из Бијељине и “Боснамонтажа“ из Приједора награђена су у оквиру кампање „Послодавац године за лица са инвалидитетом у Републици Српској“, чији је циљ промоција позитивних примјера приликом запошљавања ових лица. 
Посебна награда за допринос у запошљавању тешко запошљивих категорија инвалида припала је предузећу „Џамбо пет“ из Лакташа , а посебна награда за допринос социјалној инклузији и примјену принципа интеграције лица са инвалидитетом у пословању и раду компанији „М:тел“ Бања Лука.
Удружење родитеља и пријатеља дјеце са посебним потребама „Моја нада“ из Невесиња награђено је за провођење пројекта од посебног друштвеног значаја.
Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Чедо Ковачевић рекао је да запошљавање и самозапошљавање лица са инвалидитетом треба да помогну сви друштвени субјекти, и подсјетио да је за те намјене предвиђено четири милиона КМ буџетских средстава и значајна средства из других извора финансирања.
У поређењу са 2004. годином, данас имамо већи број приватних иницијатива за запошљавање и самозапошљавање, и трудимо се да лицима са инвалидитетом на тај начин обезбиједимо интегрисање у друштвени живот рекао је Ковачевић.
Један од награђених послодаваца, Дарко Здјелар из предузећа „Боснамонтажа“ из Приједора рекао је да ово предузеће запошљава око 120 радника, од којих је око десет с инвалидитетом и они обављају свој дио посла као и остали радници.
Сви треба да помогнемо овим људима тако што ћемо пронаћи за њих адекватно радно мјесто, а они ће свој посао сигурно обављати одговорно рекао је Здјелар.
Представник Координационог одбор инвалидских организација Републике Српске Зоран Добраш рекао је да су процјене да је у Српској око 70 000 лица с инвалидитетом, те да већина њих може да обавља велики број послова и тако допринесе друштву.
Кампања „Послодавац године за лица са инвалидитетом у Српској“ организовао је Координациони одбор инвалидских организација Републике Српске и Агенција за сарадњу, едукацију и развој, у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите РС.
Кампању је подржао Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске, а циљ кампање је подизање свијести послодаваца и јавности о могућностима и способностима лица са инвалидитетом да равноправно учествују на тржишту рада. (СРНА)