При крају преговори о градњи фабрике гипсаних плоча у Угљевику – Инвестиција вриједна 50 мил ЕУР

Преговори о изградњи фабрике гипсаних плоча у Руднику и термоелектрани (РиТЕ) Угљевик приводе се крају, а инвеститор је водећа кинеска компанија у овој бранши БНБМ из Пекинга, објављено је на интернет страници предузећа.

Директор овог енергетског гиганта Републике Српске Чедомир Стојановић каже да су нацрти већ припремљени и послати Влади Српске која је већински власник предузећа, те је за реализацију овог пројекта неопходна сагласност акционара.

Нова фабрика би по капацитету била међу највећим у Европи, а њена вриједност је 50 мил ЕУР.

Кинеска компанија се још 2019. године појавила као озбиљан пословни партнер за прераду гипса, као нуспроизвода недавно изграђеног Постројења за одсумпоравање димних гасова у РиТЕ Угљевик.

Планирано је да фабрика буде изграђена на рудничком одлагалишту на површини од 125.000 метара квадратних, запошљаваће око стотину радника, а логистичке и техничке услуге вршиће локалне компаније.

– Ова фабрика, која би требало да са радом почне најкасније за годину дана, била би од огромног значаја, не само за Угљевик него и цијелу регију, па и Републику Српску – оцијенио је Стојановић.

Учешће РиТЕ „Угљевик“ у овој фабрици било би 10%, а проценат удјела ће бити остварен кроз испоруку гипса и угља неопходног за технолошки процес.